Mida teha Tartumaal?

Copy
Foto: Shutterstock

 

 

Võta viimast vee- ja saunakeskuses Aura

Vee- ja saunakeskus Auras pakuvad kõige rohkem rõõmu liutorud – kaks suurt ning üks pisike mis mõeldud lastele liulaskmiseks. Väikelastele on oma ala erinevate lõbusate atraktsioonidega nagu kiiged, vett pritsiv madu ja kajakas ning pisikesed liumäed. Suuremad lapsed saavad lisaks liutorudele lustida basseinis, kus on ringvool, koskede taga asuvad koopad, liumäed ning vees korvpalli mängimise võimalus.

Saunakeskuses ootavad teid üheksa erinevat sauna ning mõnus mullivann, kuumaveevann ning kaks erineva temperatuuriga mullivanni väliterrassil, üks nendest on mõnusa sooja veega ja teine karget karastust pakkuv. Karastusvõimalusi on Aura Keskuses veelgi – saunakeskusest leiab nii külmaveeämbri kui ka talvetoa. Ja kes lustimisest ja saunatamisest väsib, saab oma jõuvarusid taastada saunakeskuses mõnusa ripptoolidega puhkealal ja õuevaatega köetaval lamamistoolil.

Aura Keskus on sõbraliku teenindusega hubane koht peredele ning sõpruskonnale. Aura Keskuses ei ole teenuse tarbimisel ajalist piirangut ning vaatamata väikesele pinnale, leidub seal alati hulgaliselt tegevust.

Kuni 31. maini pakuvad Aura Keskuse veepark ja saunakeskus mõnusat-lõbusat vaba aja veetmise võimalust. Peale seda on keskus neljaks kuuks remont- ja ehitustöödeks suletud, et siis veelgi ilusamas ja hubasemas keskkonnas kliente vastu võtta.

Aura Veekeskus

Turu 10, Tartu

kontakt: +372 730 0287, info@aurakeskus.ee

www.aurakeskus.ee

 

Uhiuus resto, kus külmutatud toidule kohta ei ole

Kujutage ette, et ühel heal päeval toob kaubik Tartu uhiuude restorani Humal mitusada kilo sidruneid. Ei, mitte kaubanduskeskusest vaid otse Itaaliast, need on sooja päikese all kasvanud ja hoolega valitud küpsed sidrunid. Milleks küll ometi nii palju? Nimelt valmistab Humala meeskond nendest kohapeal limoncellot ehk teisiti öeldes sidrunilikööri. Selle algselt Lõuna-Itaaliast pärit joogi valmistamiseks kasutatakse kanget alkoholi, sidrunikoori ja suhkrut.

See ongi Humala üks eripäradest – kõike toodetakse võimalikult palju ise. Näiteks ei pakuta teile seal mitte kunagi sügavkülmast võetud ja fritüüris küpsetatud friikaid. Need tehakse ikka kõik ise ja kohapealsest toorainest, alustades kartuli koorimisest ning lõpetades selle lõikamisest ja küpsetamisest. Valmistoodangut ei kasutata, kõik on ehe. Kandev idee toidu- ja joogivalikus toetub vanale, kuid armastatud pubikultuurile, tuues selle Humala külalistele tänapäevases võtmes. Teenindus on seal mõistagi sõbralik, kuid see-eest tipp-restorani tasemele vastav.

Et uhiuues restos, mis asub eestlastele armsaks saanud Tartu südames, mahub korraga olema kuni 350 inimest, on mitmel erineval seltskonnal seal samaaegselt võimalik korraldada eri tüüpi üritusi.

Humala soov on ühendada toidu- ja joogikultuuri jaoks kolm olulist suunda – restoran, baar ja pubi. Siin on Madalmaade vanast heast pubi ideest vormitud kaasaegne ja kõrgetasemeline aja nautimise koht.

Iga kord uus ja põnev ERM

Kui te olete korra või paar Eesti Rahva Muuseumis käinud ja arvate, et olete kõike näinud, siis päris nii see pole. ERMis toimub alatasa midagi huvitavat: kontserdid, konverentsid ja etendused. Ja muidugi näitused. Kaks püsinäitust räägivad soome-ugri rahvastest ning eestlaste elust ja kultuuriloost. Kuid uusi näituseid, nii suuremaid kui väiksemaid, avatakse ERMis keskmiselt korra kuus. Nii näiteks on kuni 2. oktoobrini avatud näitus "Värvide ilu. Eesti kuldaja kunst Enn Kunila kollektsioonist", millega käib kaasas mitmekülgne programm alates kuraatorituuridest kuni Heimtali muuseumi külastuseni.

Näituse „Värvide ilu. Eesti kuldaja kunst Enn Kunila kollektsioonist” fookus on värvi erinevad kasutusviisid Eesti vanemas maalikunstis. Eksponeeritud on 20. sajandi esimese poole olulisimate maalikunstnike teosed, kelle seast tõuseb suure kimbu maalidega esile Eesti kunsti suurkuju Konrad Mägi. Teiste autorite seas on esindatud Nikolai Triik, Johannes Võerahansu, Ants Laikmaa, Endel Kõks, Villem Ormisson, ja paljud teised. Eero Epneri kuraatorituurid näitusel leiavad aset 20. mail kell 14.00, 28. mail kell 16.00 ja 4. juunil kell 14. Enn Kunila kutsub endaga tuurile 21. mail kell 11.

7-11 aastaseid õpilasi oodatakse ERMi koolivaheajalaagrisse „Värvide võlu“, mis toimub 27.-28. aprillil. Laagris tegeletakse värvide ja nende kasutamisega mitmel erineval viisil: külastatakse kunstinäitust „Värvide ilu“ ja vaadatakse, millised värve on eesti kunstnikud oma maalidel seganud. Mängitakse, värvitakse, meisterdatakse ja peetakse fotojahti!

21. mail toimub taas kord üle-Eestiline Muuseumiöö. ERMis on sel päeval teemaks “Suur maalritöö” ning kogu päeva tegevused on seotud kunsti ja värvidega.

Selle kevade suur uudis on veel asjaolu, et ERMi näitused on nüüd avatud ka teisipäeviti. Ehk maja avatud teisipäevast pühapäevani kell 10–18.

Kogu lisainfo www.erm.ee.

 

Kas olete kunagi oma käega katsunud mammuti luid?

Kui teil veab, siis saate seda edaspidi teha Tartumaal asuvas Jääaja Keskuses. Aga kas olete kuulnud, et Eesti pind võib olla just see koht, kus elasid ühed viimased mammutid Euroopas enne väljasuremist.

Miks üldse mammutid 10 000 aastat tagasi välja surid ja koos nendega paljud teised liigid? Oli siis tegu kliimamuutustega või taevast langenud meteooriga? Aga mis oli enne mammuteid?

Jääaja Keskuse ekspositsioon pakub nii väikesele kui ka suurele külastajale ülevaate jääaja tekkepõhjustest ja mõjust maakerale, on neid ju viimase kahe ja poole miljoni aasta jooksul olnud lausa 40.

Samuti tutvustatakse, kuidas on aastatuhandete jooksul kujunenud maailma ja Eesti loodus, millised on täna kliimamuutuste põhjused ja kui suur on neis inimeste roll.

Siia tasub tulla nii pere, sõpruskonna kui töökaaslastega. Süvahuvi korral saab tellida giidituure või korraldada meeskonnale meeldejääva koolituspäeva.

Jääaja Keskus asub Saadjärve kaldal, kohas, mis on tuntud Kalevipoja muistendite järgi. Et need lood eriti nauditavaks saaksid, sõidab alates 1. maist suve lõpuni Saadjärvel keskuse parv, kus giidi abil saab ka järve põhja ja selle elustikku uurida.

Põhjust Jääaja Keskusesse tulla on alati, aga eriti rohkelt jätkub seal tegevust 10. juulil kui keskus tähistab eriprogrammiga oma 10. sünnipäeva.

Jääaja Keskus

Saadjärve 20, Äksi alevik, Tartumaa

kontakt: +372 5911 3318, info@jaaaeg.ee

www.jaaaeg.ee

 

Eriline öömaja puuotsamajakeses või perepesas

Tehes plaane eelseisvaks suveks on hea teada, et kui näiteks Vudila Mängumaal meeldivalt veedetud aeg pikemaks venib, saab seal nüüd ka öö veeta.

Kolmeteistkümnendat suvehooaega alustaval mängumaal pakutakse uhiuutes külalistemajades majutust erinevatele maitsetele ja vajadustele. On siis tegemist väiksema seltskonna või suurema perega - öömaja leiavad mõlemad.

Majutusteenust pakutakse ka hooaja väliselt ning kolme magamistoa, köögi ja terrassiga saunamajas lausa aastaringselt - nii saab Vudilas korraldada vahvaid üritusi igal ajal.

Laagrimajad

Kaiavere järve vahetus läheduses asuvad laagrimajad mahutavad kokku kuni 24 inimest. Soojustatud ja stiilsed elementmajad on varustatud kõige ööbimiseks vajalikuga neljale inimesele. Majades on kas narid või narid koos laiema voodiga. WC, duššid ja kööginurk asuvad majade vahetus läheduses.

Perepesa

Kõigis viies, 20m2 suurustes peremajades on kõik vajaminevad mugavused: lahtikäiv kaheinimese diivanvoodi ning mugav 140 cm laiune voodi. Samuti dušš, WC ning kööginurk.

Puuotsa majake

Ühel jalal ja kahe meetri kõrgusel seisvates majades võib tuulise ilmaga nautida tasast kõikumist nagu mere peal. Muinasjutulised majad meenutavad tänu vahvatele kolmnurksetele akendele, millest avaneb vaade Kaiavere järvele, ning laastudest välisfassaadile, linnupesa. Kuni neli inimest saab 12m2 pinnal ööbida lahtikäivatel tumbamadratsitel. WC, dušš ja kööginurk asuvad pesamaja vahetus läheduses.

Ööbijad saavad tellida hommikusöögi enda majakesse või süüa seda bistroos. Õhtusööki pakub Grillmaja, mis on avatud kuni 22.00.

Puhka vōi puu otsas…

Copy

Märksõnad

Tagasi üles