VIDEO ⟩ Mis on Mozarti grupp ja kuidas see on seotud Ukrainaga?

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina Kiievi territoriaalse kaitse üksus märtsi lõpus treeningul
Ukraina Kiievi territoriaalse kaitse üksus märtsi lõpus treeningul Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty/Scanpix

Mozarti grupp on lääne veteranide rühmitus, mis treenib Ukraina võitlejaid ja mida meedia on kirjeldanud kui Venemaa kurikuulsa Wagneri grupi lääne vastet.

Wagneri grupp on elitaarne poolsõjaväeline jõud, mida on seostatud Venemaa presidendi Valdimir Putiniga. Wagnerlased on Ida-Ukrainas, kus Vene väed alustasid 18. aprillil pealetungi, et anastada Donbassi alad, kirjutab newsweek.com.

Eraarmeed tuntakse ka nimega Liga ning see moodustati Venemaal 2014. aastal Ida-Ukraina Donbassi sõja ja Krimmi annekteerimise ajal. Rühmitust on seostatud sõjakuritegudega Süürias ja Sudaanis.

Mozarti grupi asutas praeguse sõja ajal endine USA armee komandör kolonel Andrew Milburn. Ta oli esimene merejalaväelane, kes juhtis erioperatsioonide üksust äärmusrühmituse Islamiriik vastases sõjas.

Milburn liitus USA merejalaväega Londonis reamehena ja läks 31 aastat hiljem 2019. aastal kolonelina pensionile.

Milburn ja Mozarti grupp koolitavad nüüd Ukraina eriväelasi, õpetades neile sõjalisi oskusi, mis neil puuduvad. Nende oskuste hulka kuuluvad snaiprikoolitus, improviseeritud lõhkekehade (IED) leidmine ja täiendav taktikaline teadlikkus, et parandada lahinguvõimet.

Milburn andis 13. aprillil USA raadiojaamale WUSF intervjuu, milles ütles, et ta asutas Mozarti grupi, kuna nägi, et Ukraina erioperatsioonide sõduritel napib peaaegu kõike, alates droonidest kuni kaitsevestideni ning ka raadioid ja meditsiinikomplekte. Tema rühmitus aitab neil vägedel hankida ka Ukrainast sõjavarustust.

Hiinas Hongkongis sündinud, kuid Ühendkuningriigis üles kasvanud Milburn on palganud mitu Briti ja USA armee veterani, kes aitavad tal koolitada Kiievis asutatud väljaõppekeskuses Ukraina võitlejaid.

Väidetavalt on rohkem kui 20 000 välisvabatahtlikku suundunud sõjatsooni, et ühineda venelaste vastu võitleva Ukraina rahvusvahelise leegioniga.

Milburni sõnul valetasid osa neist oma sõjaväelise tausta kohta ja maksavad nüüd kogemuste puudumise tõttu kõrget hinda.

«Venelaste kaitsetaktika on väga hea. Jah, nad on olnud rünnetes oskamatud, kuid nad kasutavad miine ja neil pole puudust suurtükimürskudest,» ütles Milburn 7. aprillil sõdurite elu ja sõjateemasid kajastavale netiväljaandele forces.net.

Milburni sõnul ei ole USA võimud Mozarti grupile sentigi andnud ja nad tegutsevad eraannetuste toel.

Venemaa algatas Ukraina vallutussõja 24. veebruaril, lootes selle riigi anastada välksõja abil umbes nädalaga. See plaan kukkus läbi. 

Vene üksused lahkusid märtsi lõpul Ukraina pealinna Kiievi juurest, et suunduda Ida-Ukrainasse Donbassi, mis lääne vaatlejate arvates on Venemaa jaoks lohutusauhind. Venelased üritavad ala kätte saada, et oleks 9. mail, võidupühal midagi ette näidata. 

USA ja Briti luure andmetel ei ole Vene väeüksused siiski väga suurt edu veel saavutanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles