Organisatsioon saadab ukrainlannadele aborditablette, kuna Vene sõdurite taktikaks on vägistamine

Inna-Katrin Hein
Copy
Aborditablett. Pilt on illustreeriv
Aborditablett. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Kanadas asutatud rahvusvaheline organisatsioon Women on Web on Poola naistele aborte võimaldanud juba 17 aastat, kuna selle riigi abordiseadus on äärmiselt karm. Nüüd jagab sama organisatsioon abordivahendeid Ukrainale, kus on ootamatult tekkinud suur vajadus aborditablettide järele. See tuleneb seksuaalvägivalla ohvrite suurest arvust, kuna Vene sõdurite taktika on vägistamine.

«Poola naised tegid varem aborti naaberriigis Ukrainas, kuid alates märtsi algusest on organisatsioonilt abi otsinud Poolasse põgenenud ukrainlannad,» ütles Women on Webi tegevjuht Venny Ala-Siurua.

Ta lisas, et nende poole pöördub üha enam ukrainlannasid, kes kannatasid Vene okupatsiooni all ja keda vägistati, kirjutab mtvuutiset.fi. 

Tema sõnul tuleb praegu umbes viis pöördumist päevas. Praeguseks on organisatsioon aidanud aborti teha 50-l Ukraina põgenikul.

«Tegutseme tegelikult laiemalt, sest pakume abi ka oma koostööorganisatsioonide kaudu,» jätkas Ala-Siurua.

Ta tõstis esile, et abivajajatelt nende olukorra kohta rohkem ei küsita ega uurita, miks ja mis nendega juhtus. Kui naised ise oma rahvust ei ütle, ei tohi organisatsioon seda teada.

Ala-Siurua ütles, et Poolas on pea võimatu seaduslikult aborti teha. Üks väheseid erandeid on vägistamine, kuid isegi siis pole abort kaugeltki alati võimalik.

Vägistamisjuhtumite puhul tuleb algatada politseijuurdlus. Nõutud on prokuröri tõend vägistamise toimumise kohta. Poolakate jaoks on selle saamine peaaegu võimatu, rääkimata pagulastest.

Women on Web töötab täielikult internetis. Aborti vajav isik täidab nende kodulehel ankeedi, misjärel organisatsiooni arst võtab temaga ühendust veendumaks, et meditsiinilise abordi tegemisel pole takistusi. Kui takistusi pole, saab naine abordiravimid posti teel oma kodusele aadressile.

Ala-Siurua sõnul on Poola põgenenud ukrainlannade puhul tulnud teha erandeid.

«Aktsepteerime, kui aborditegija nimel on küsitluse täitnud keegi teine. Samuti oleme postiga saatnud tablette hotellidesse, hostelitesse ja vastuvõtukeskustesse,» teatas organisatsiooni tegevjuht.

Ala-Siurua hinnangul on abordiravimite nappus Ukrainas seotud sõjast tingitud üldise ravimipuudusega. Põhjuseks on ka Venemaa okupeeritud aladel paljastunud seksuaalkuriteod.

«Seksuaalvägivalla ohvrite arvukuse tõttu on tekkinud järsk vajadus aborditablettide järele. Jutt käib tuhandetest aborditablettide pakkidest, mida me praegu Ukrainasse toimetame,» sõnas Ala-Siurua.

Ala-Siurua jätkas, et erinevalt Poolast ei tööta nende organisatsioon Ukrainas internetis, vaid aitab Ukraina haiglatel ja tervishoiuasutustel vajalikke tablette hankida.

Üks paljudest Ukraina põgenike abilistest Poolas on nõustamisteenus Martõnka. Suhtlusrakendustes Telegram ja Instagram oleva teenuse asutas kuu aega tagasi Krakowis elav ukrainlanna Nastja Podorožnja.

Podorožnja algne eesmärk oli takistada pagulaste ärakasutamist.

«Paljud inimesed aitavad pagulasi omakasupüüdmatult. Kuid on ka pätid, kes pakuvad abi, aga nemad kavatsevad näiteks vägistada,» selgitas Podorožnaja.

Sõnumid, mida Martõnka on saanud, on puudutanud mitmesuguseid hädasid.

«Meiega on ühendust võtnud läbipõlenud emad, inimesed, kes ei saa pärast pommiplahvatust uinuda, inimesed, kes kardavad oma tuleviku pärast või on vägivalla ja vägistamise ohvrid, ning vanemad, kes püüavad saada psühholoogilist abi lapsele,» selgitas ukrainlanna.

Ukraina põgenikud, kes jõudsid Poola kaudu Šveitsi. Nad pandi elama Mümliswili asulasse
Ukraina põgenikud, kes jõudsid Poola kaudu Šveitsi. Nad pandi elama Mümliswili asulasse Foto: Photo by Fabrice COFFRINI / AFP/Scanpix

Podorožnja sõnul on Martõnka saanud praeguseks üle saja naise kontakti. Iga kümnes on olnud seksuaalse vägivalla ohver, kes on vajanud aborti. Poola seaduste tõttu ei saa Podorožnaja neid ise aidata, kuid Martõnkast soovitatakse neil võtta ühendust organisatsiooniga Women on Web.

Podorožnja on pärit Kiievist, kust ta kolis 2014. aastal Poola Krakowisse õppima. Sõja puhkedes 24. veebruaril läks ta Ukrainasse tagasi ning viis oma õe ja tema perekonna ning oma vanemad Poola.

Podorožnja kinnitas, et sarnaselt temaga on paljudel ukrainlastel suur vajadus kaasmaalasi aidata. Ta rääkis ka reisist, mille ta tegi koos oma õe ja tema perega Lääne-Ukrainast Lvivist Ungari kaudu Poola.

«Kohe, kui üle Poola piiri jõudsime, ütles mu õde, et peame teisi aitama,» meenutas ukrainlanna.

Suur osa Martõnka vabatahtlikest on pagulased Ukrainast. Näiteks on nende seas psühholoogid, kellega inimesed saavad tasuta rääkida.

«Minu üks eesmärk on anda inimestele võimalus aidata. Sest sageli, kui jõuate ise ohutusse kohta, tunnete end selle pärast süüdi ja soovite teha kõik endast oleneva, et aidata,» sõnas Podorožnja.

ÜRO andmetel on Ukrainast teistesse riikidesse põgenenud üle kuue miljoni ukrainlase, kellest enamik on naised ja lapsed. Umbes sama palju on Ukraina-siseseid põgenikke.

Vene väeüksused on Ida-Ukrainas Donbassi aladel, üritades neid kätte saada, kuid ka seal osutavad ukrainlased ägedat vastupanu.

Paljudes maailma linnades toimusid Venemaa saatkondade ees protestiaktsioonid, milles mõisteti hukka nii sõda kui ukrainlannade vägistamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles