Ukraina miljonär käskis oma riigi sõduritel ta luksusvillat pommitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina sõdurid. Foto on tehtud 18. aprillil 2022
Ukraina sõdurid. Foto on tehtud 18. aprillil 2022 Foto: Credit Image: © Ukrainian Ground Forces/ZUMA Press Wire Service/Scanpix

Ukraina miljonäri sõnul andis ta oma riigi sõduritele käsu pommitada ta uut luksuslikku villat, kuna sellest oli saanud Venemaa üksuse baas.

Ukraina IT-firma tegevjuht Andrei Stavnitser ütles Briti kanali ITV hommikusaates «Good Morning Britain», et ta sai märtsis teada oma Irpini-lähedase uue maja langemisest venelaste kätte. Ta oli selleks ajaks juba Poolas, kus ta töötas edasi, et oma oskustega Ukraina armeed aidata, teatab newsweek.com.

Stavnitseri teatel võtsid Vene sõdurid kinni ta ihukaitsjad, kes majas olid, ja peksid neid. Venelased konfiskeerisid nende mobiiltelefonid ja viisid nad kaugele metsa.

«Nad pidid kaks päeva koju kõndima, neil ei olnud mobiiltelefone ega ühendust. Kahe päeva pärast jõudsid nad turvalises kohas meieni ja rääkisid, mis juhtus,» sõnas ukrainlane Briti televisiooni hommikusaates.

Stavnitser jätkas, et ta sai seejärel Vene sõdureid jälgida majas oleva väikese turvakaamera kaudu.

Ukrainlase teatel hävitasid Vene sõdurid enamiku maja sees olnud kaameratest, kuid seal oli üks amatöörlik väike veebikaamera, mis aeg-ajalt töötas, kui elekter oli sisse lülitatud.

Selle abil nägi Stavnitser enda sõnul kaadreid sõduritest, kes panid tema majja rüüstamise käigus teistest majadest võetud esemeid, mida ei olnud just vähe. Siis märkas ta, et Venemaa sõjaväelased tegid ta Kiievi-lähedasest kodust baasi, kust sai minna Ukraina pealinna ründama.

«Minule kuuluval maal oli 12 Vene sõjaväemasinat ja relvi, millega nad tulistasid. Nad hakkasid põhimõtteliselt minu majast Kiievit tulistama,» sõnas ukrainlane.

Stavnitser võttis kiiresti ühendust Ukraina sõjaväega ja käskis neil maja hävitada, kuigi see oli täiesti uus ja ta oli selle ehitamisel palju vaeva näinud.

«See oli minu jaoks ilmselge otsus. Ukraina sõjaväe abistamiseks ei saa palju teha ja see oli üks võimalustest, mis mul oli,» ütles ta ja lisas, et tundis end vastikult ja räpaselt, kui nägi oma majas Vene sõdureid.

Miljonäri sõnul teeb ta kõik endast oleneva, et Vene pätid saaksid Ukrainast välja visatud ja Ukraina võidaks sõja, sest vaid nii on Euroopas turvaline.

Vene väed alustasid 18. aprillil Ida-Ukrainas Donbassis suurpealetungi, Ukraina väeüksused lubasid seal võidelda viimase veretilgani.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles, et väga suur osa Vene üksustest on sellel pealetungil, ja palus läänel anda Ukrainale täiendavat sõjalist abi.

Stavnitser pöördus Briti televisiooni hommikusaates samuti brittide poole palvega, et nad annaksid ukrainlastele veel relvaabi.

«Oleme väga tugevad ja julged, kuid siiski vähemuses. Venemaal on suur armee ja meie oleme ikkagi väike riik suhteliselt väikese armeega. Seega vajame võimalikult palju sõjaväelist abi,» ütles ta. Stavnitser lisas, et Zelenskõi, keda ta isiklikult tunneb, on olnud tugev ja julge juht.

«Pean ütlema, et see tüüp on uskumatu. Ta paneb kõigi, eriti sõjaväelaste, jaoks tempo paika. Tal on palju julgust, ta on ülijulge. Ausalt öeldes olen väga uhke, et mul on selline president,» ütles ta.

Vene väed tungisid Ukrainasse 24. veebruaril ja nüüdseks on sõda kestnud ligi kaks kuud.

Venelastel ei õnnestunud vallutada Ukraina pealinna Kiievit ning nad taganesid märtsi lõpus. Kui Ukraina sõdurid Kiievi eeslinnadesse sisenesid, leidsid nad eest laibahunnikud. Venelased olid piinanud ja tapnud kohalikke elanikke.

Ukraina ja lääne sõnul tuleb sõduritest kurjategijad tabada ja kohtu ette tuua.

Venemaa president Vladimir Putin õigustas Ukrainasse sissetungi, öeldes, et Ukrainat valitsevad natsid ja narkomaanid ning vene keelt emakeelena kõnelevate inimeste elu on seal põrgulik.

Lääne teatel oli Putinil vaja ettekäänet, et naaberriik Venemaaga siduda ja oma territooriumit suurendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles