Narva linnavolikogu esimees CNN-ile: võimas demokraatia ei tohi mingit propagandat karta (1)

Getter Trumsi
, Tegevtoimetaja
Copy
Narva linnavolikogu esimees CNN-iga vestlemas.
Narva linnavolikogu esimees CNN-iga vestlemas. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

USA meediaväljaande CNN ajakirjanik külastas hiljuti Narvat, et uurida, kuidas kohalikud Vene riigimeediat tarbivad. Oma muljeid avaldasid CNN-ile nii Narva linnavolikogu esimees kui ka tavakodanikud, kellel on ligipääs Vene telekanalitele.

USA meediaväljaanne avaldas 17. aprillil videoloo, milles Eestis olev CNN-i ajakirjanik Scott Mclean rääkis Eestis, täpsemalt Narvas, levivast Vene propagandast. 

Mclean põhjendab, et on Eestis eelkõige sellepärast, et oleme tänaseks võtnud vastu 30 000 Ukraina põgenikku. Lisaks on Eestil palju ühist Ukrainaga. «Mõlemad on endised Nõukogude Liidu riigid, suur osa nende elanikest räägib vene keelt ja nad on aastaid elanud Venemaa sissetungi hirmus,» rääkis Mclean.

Ameerika ajakirjanik tõi välja, et Eestis on justkui tavapäraseks muutunud kokkupuude Vene propagandaga ja seda Venemaa telekanalite kaudu.

«Kuna Eestis on venekeelset meediat vähe, on seda tühimikku täitnud Vene riigitelevisioon, edastades inimestele pidevalt Kremli propagandat,» selgitas Mclean. Pärast sõja puhkemist blokeeriti paljud Vene meedia- ja telekanalid Eestis ära.

CNN-ile andis kommentaari Narva linnavolikogu esimees Vladimir Žavoronkov, kes Vene meedia blokeerimisega ei nõustu: «Arvan, et võimas demokraatia ei tohi mingit propagandat karta.»

Žavoronkov avaldas meediaväljaandele, et Narva elanikud on leidnud Vene riigimeedia tarbimiseks alternatiive. «Paljud kohalikud ostavad Vene kanalite vaatamiseks mingeid süsteeme.»

«Piiramine ei ole viis,» lisas esimees. Mclean toob ka esile, et paljud Narva elanikud ostavad elektroonikapoodidest antenne, et Vene riigikanaleid näha, ja tehnoloogiliselt pädevamad seavad üles oma VPN-i aadressi.

Narva elanik Ilja näitamas CNN-ile, milliseid Vene telekanaleid ta saab kodus vaadata.
Narva elanik Ilja näitamas CNN-ile, milliseid Vene telekanaleid ta saab kodus vaadata. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Narva elanikud Ilja ja Oleg on ühe oma teleka ühendanud Vene satelliidiga, kuid vaatavad vaid väheseid programme. «Suudan neid vaadata maksimaalselt 15 sekundit, sest viha, paranoia ja paduvalede tase on nii kõrge,» tõdes Ilja ja lisas: «See on hullumeelne.»

Oleg lisas, et Vene propaganda on juurdunud sügavale Narva elanikkonda ja paljud usuvadki neid uudiseid. «Kohe kindlasti on see täis valeuudiseid ja valesid ning vaid vähesed Narva elanikest ei usu Vene propagandat.»

CNN märkis, et Eestis on ka venekeelne telekanal ETV+. Viimase toimetaja Margarita Tanajeva kommenteeris, et sõja kajastamisel peavad nad olema ettevaatlikud. «Meie vaatajad on valmis meid süüdistama või valmis meile kõrri hüppama, sest nad ei usu meid. Aga me oleme valmis nendega rääkima. Ma ei taha neid hukka mõista. Olen valmis neile oma aega pühendama, et neid uskuma panna,» nentis Tanajeva.

Youtube'i postitatud uudistelõiku on paari päevaga vaadatud üle kahe miljoni korra.

Artikkel tekitas Toomas Hendrik Ilveses tuska

CNN-i videouudise ümberkirjutise esialgne versioon pahandas aga Toomas Hendrik Ilvest. «Tere, Ramishah Maruf, endine kahekordne Eesti president siinpool,» pöördus Ilves Twitteris ajakirjaniku poole, kes oli kirjutanud Mcleani reportaaži põhjal artikli. «Kas Eestist kirjutades on võimalik olla veel ebakompetentsem?» päris Ilves ja viitas järgmisele lausele artikli esialgses versioonis: «Suurem osa Eesti elanikkonnast on etniliselt venelased.»

Ilves imestas, kuidas CNN selliseid inimesi palkab.

Tänaseks on CNN lauset oma artiklis muutnud ja avaldanud täpsustuse, et varasem variant kirjeldas Eesti etnilist koosseisu ebakorrektselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles