KÕNESALVESTIS ⟩ Vangi langenud Vene sõduri kõne emale võttis kummalise pöörde

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Ukrainas sõdiv härra.
Ukrainas sõdiv härra. Foto: AFP/Scnapix

«Meid saadeti tsiviilisikuid tapma,» tunnistas emale helistanud noor Vene sõjaväelane, kes oli langenud ukrainlaste kätte. Huvitaval kombel tundis ema aga rohkem muret katkise tanki pärast.

Paljudele ukrainlaste kätte langenud Vene sõduritele pakutakse võimalust kodustega ühendust võtta. Nii levibki ühismeedias väidetavalt sõjavangi langenud Vene sõduri lindistatud kõne emale.

«Hallo, ema, siin Valera,» ütleb noormees telefoni, mille peale küsib hämmingus ema: «Oh, poeg, sina?»

Poeg teatas, et on sattunud Ukraina vägede sõjavangiks. «Kogu kuues kompanii on läinud. Kaheksa päeva jooksul on üheksa tuhat inimest surma saanud. See on kohutav!» tunnistas ta emale, kes ei suutnud seda uskuda. «Iga tund on õhurünnakud ja meie linnu pommitatakse. Üheksa tuhat meest surid täna ja keegi ei taha neid minema viia,» jätkas poeg hirmunud häälel. «Nad saatsid meid tsiviilisikuid tapma!»

Ootamatult küsis ema, kuidas poeg talle helistada sai, kui ta on väidetavalt ukrainlaste käes. «Nad lubasid mul vanematele helistada,» vastas Valera ja palus, et ema sõjaväkke värbajatele helistaks ja ta tagasi kodumaale toimetaks. «Ainult inimesed saavad selle sõja peatada,» ütles poeg telefonitorusse. 

«Kurat, keegi ei tule siit elusana tagasi,» lisas ta väriseval häälel. 

Sõjavangis olev noormees aga tingimuste üle ei kurtnud. Väidetavalt hoolitsetakse tema eest ja tal on olemas nii toit kui joogipoolis. «Nad isegi ei löö mind, saad sa aru, ema?» imestas ta ukrainlaste külalislahkuse ja hoolivuse üle.

Kummalisel kombel tundis ema rohkem muret tanki kui poja pärast. «Kas sinu tank on katki?» uuris venelanna esimeseks. Pärast jaatava vastuse saamist küsis ta, kas asi oli mootoris või miks tank ikkagi katki läks. «Keda huvitab see tank?» läks poeg marru.

Kuula täispikka kõnelindistust.

@warsoftheworldd #fyp #foryou #ukraine #russiaukraine #🇺🇦 #war #soldier #fakenews #family #russiaukraineconflict #russiaukrainewar #2022 #pow ♬ original sound - warsoftheworldd

Märtsi lõpus kirjutasime kentsakast juhtumist, kus Vene sõdur helistas koju emale, ent viimane hakkas hoopis kõrval oleva ajakirjanikuga jagama teooriat, et Ukrainat on süüdi koroonapandeemia tekitamises.

«Ukraina lõi koroonaviiruse ja siis väitsid kõigile, et see oli Hiina. Kui palju biolaboreid teil seal on?» küsis ema samal ajal, kui tema sõdurist poeg nõutult pead vangutas. «Ema, mis jaburus see on?» küsis poeg vahele.

«Ukraina ei kuulu juba ammu ukrainlastele – kõik see on ameeriklaste oma,» jätkas venelanna teisel pool telefonitoru. «Bideni poeg jagas seal käske nagu oma kodus.»

End ajakirjanikuks nimetav mees selgitas siis sõduri emale, et Ukraina on demokraatlik riik.

Copy
Tagasi üles