VIDEO ⟩ Pärast Venemaa tungi Ukrainasse muutis ansambel Scorpions oma kuulsaima laulu sõnu (1)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
LAS VEGAS, NEVADA - SCORPOINS Klaus Meine ja  Matthias Jabs.
LAS VEGAS, NEVADA - SCORPOINS Klaus Meine ja Matthias Jabs. Foto: Ethan Miller/ Scanpix

Aprilli alguses aset leidnud Scorpionsi kontserdil muutis bänd oma kuulsa loo «Wind of Change» sõnu, kuna Venemaa tungis Ukrainasse.

August 1989 esines Moskvas ansambel Scorpions koos Mötley Crüe, Ozzy Osbourne'i ja Bon Joviga  muusikarahufestivalil kuhu tuli kohale ligikaudu 100 000 inimest.

Just sel ajal oli Euroopa liikumas uuele ajastule- õige pea lagunes Berliini Müür ja algas ka Nõukogude Liidu lagunemine. Lõppes külm sõda. Just tänu sellel ajastul lõppevatele sündmustele sündis Scorpionsil lugu «Wind of Change.

Laulust sai Saksamaal läbi aegade enimmüüdud muusikapala ja seda seostatakse sageli Euroopas kogetud murrangutega. 2005. aastal valisid Saksa telekanali ZDF vaatajad loo «Wind of Change»  sajandi lauluks.

Nüüd aga on lugu leidmas uut tähendust, kui Venemaa tungis Ukrainasse.

Skorpionisi liikmed mitte ainult ei jäänud sõjakoledusi vaatama, vaid otsustasid uuesti oma laulusõnad üle vaadata. « Selle lauluga tahame rahu,» ütles laulja Klaus Meine Las Vegases toimunud kontserdil. «Täna õhtul laulame seda koos ja valjemini kui kunagi varem,» lisas ta.

Kõik viited Venemaale olid loost konterdi ajal välja jäetud ja asendatud Ukrainaga.

«Enne Las Vegasesse tulekut mõtlesin, et mis tunne oleks laulda «Wind of Change’i» samamoodi, nagu seda on aastate jooksul esitatud. Mõtlesin jubedale sõjale Ukrainas ja jõudsin järeldusele, et me ei saa enam Moskvast lauldes Venemaad romantiseerida. Tahtsin selgeks teha, et toetame Ukrainat,» põhjendas ta bändi otsust.

 Laul algas seekord sõnadega Kuula oma südant,ütleb Ukraina. Oodake, kuni tuul pöördub.»

Meine märkis, et laulu kirjutades avaldas talle 1990. aastate vahetusel Nõukogude Liidus toimuv väga muljet. «See oli hetk, mida me kõik – kogu maailm olime oodanud. Meie ees oli rahu tulevik. Ühine tulevik, kus sõda inimesi ei lahutaks.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles