Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

VIDEO Kreeka tuntuim mägironija hukkus Himaalajas

Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Kreeka mägironija Antonis Sykaris dateerimata fotol. Sykaris kaotas 12. aprillil elu, kui laskus Himaalajas 8167-meetriselt Dhaulagiri mäelt
Kreeka mägironija Antonis Sykaris dateerimata fotol. Sykaris kaotas 12. aprillil elu, kui laskus Himaalajas 8167-meetriselt Dhaulagiri mäelt Foto: EPA/STR/Scanpix

Kreeka tuntuim mägironija Antonis Sykaris kaotas elu Himaalaja mäestikus Dhaulagiri mäel. Nepali võimude sõnul on tegemist selle ronimishooaja esimese surmaga Himaalajas.

60-aastane kreeklane hukkus 12. aprillil, laskudes 8167 meetri kõrguselt mäelt. See mägi on kõrguselt maailmas seitsmes, teatab keeptalkinggreece.com.

«Mäelt laskudes hukkuda on mägironija jaoks kohutav. Ta oli kolmanda vahelaagri lähedal umbes 7400 meetri kõrgusel, kui tal tekkisid terviseprobleemid. Samuti nappis tal lisahapnikku,» teatasid ronimise korraldajad.

Kaaslaste sõnul tekkis Sykarisel kõrgmäestiku haigus, mille puhul organism ei suuda enam tulla toime hõreda õhuga. Tekivad kuiv köha, hingamisraskused ja pearinglus. Kaasneda võivad ka nägemis- ja kõndimishäired ning segadusseisund. Raksematel juhtudel võib tekkida kopsu- ja ajuturse.

Hiljem tehti kindlaks, et Sykarisel oligi kopsuturse, mille tõttu oli tal väga raske hingata.

Sykaris tegi mäel viimase häälsalvestise 11. aprillil: «Täna, 11. aprillil 2022 Nepali aja järgi kell 12.50 olen 8167 meetri kõrgusel Dhaulagiri mäe tipus.» Ta tänas ka oma toetajaid, kes aitasid tal unistuste teoks teha.

Kreeka mägironimisorganisatsiooni andmetel oli Sykaris kogenud mägironija, kes oli varem roninud mitmel üle 8000-meetrisel mäel. Ta oli varem vallutanud 8849-meetrise Džomolungma, 8586-meetrise Kangchenjunga, 8516-meetrise Lhotse, 8163-meetrise Manaslu ja 8091-meetrise Annapurna.

Organisatsiooni teatel oli Sykarise hukkumises iroonia, sest ta pühendas mäetippu jõudmise kahele Kreeka mägironijale, kes olid varem sellel mäel elu kaotanud.

Antonis Sykaris oli tavaelus ärimees ja tal oli seljtaga 32 aasta pikkune mägironimiskogemus.

Kreeka mägironija Antonis Sykaris 1. jaanuaril 2022 Kreekas Thessalonikis, kus ta andis intervjuu. Ta hukkus 12. aprillil Himaalajas 8167-meetriselt Dhaulagiri mäelt laskudes
Kreeka mägironija Antonis Sykaris 1. jaanuaril 2022 Kreekas Thessalonikis, kus ta andis intervjuu. Ta hukkus 12. aprillil Himaalajas 8167-meetriselt Dhaulagiri mäelt laskudes Foto: EPA/STR/Scanpix

Himaalajas algas aprilli alguses mägironimise kevadhooaeg, mis meelitab kohale nii kogenud kui algajaid mägironijaid. Himaalajas asub ka meie planeedi kõrgeim mägi Džomolungma, mille kõrgus on 8849 meetrit.

Himaalaja valitsus on selleks ronimishooajaks väljastanud juba 530 ronimisluba, millest 204 loaga saab ronida Džomolungmale.

Tagasi üles