Bellingcat ja The Times: Putin käivitas Venemaa julgeolekuteenistuse agentide seas puhastuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa president Vladimir Putin pidamas 12. aprillil 2022 kõnet Amuuri piirkonnas Vostotšnõi kosmodroomil, mida ta külastas
Venemaa president Vladimir Putin pidamas 12. aprillil 2022 kõnet Amuuri piirkonnas Vostotšnõi kosmodroomil, mida ta külastas Foto: Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin via REUTERS/Scanpix

Uuriva ajakirjanduse rühmituse Bellingcat tegevjuhi Hristo Grozevi teatel käivitas Venemaa president Vladimir Putin Venemaa julgeolekuteenistuse (FSB) agentide seas puhastuse, kuna agendid edastasid Kremlile enne sõja alustamist Ukraina kohta valeinfot.

Briti väljaanne thetimes.co.uk kirjutab, et Putini käsuga on vallandatud umbes 150 FSB ohvitserist agenti, kellest mõned on uurimise all ja trellide taga.

Bellingcati ja Briti väljaande andmetel töötasid kõik vallandatud FSB välisluure osakonnas. Selle osakonna juht Sergei Beseda pandi Moskva Lefortovo vanglasse, alates märtsist oli ta koduarestis.

NSV Liidu Riikliku Julgeoleku Komitee ehk KGB eelkäija NSV Liidu Siseasjade Rahvakomissariaat ehk NKVD kasutas seda vanglat NSV Liidu juhi Jossif Stalini algatatud puhastuses 1930. aastatel kinnipeetute ülekuulamiseks ja piinamiseks.

Bellingcati tegevjuht Hristo Grozev ei avaldanud, kellelt ta FSB puhastuse kohta infot sai.

Grozev kinnitas, et FSB agentide vallandamise taga oli Venemaa president Putin, keda vihastasid enne sõda kogutud valed luureandmed Ukraina kohta.

Märtsis otsisid FSB agendid Moskvas läbi rohkem kui 20 oma kolleegi kodu. Kahtlustati, et need agendid jagasid Venemaa salaplaane ja Ukraina kohta kogutud infot ajakirjanikele.

FSB välisluure osakonna juht Beseda on endiselt uurimise all ja teda süüdistatakse võimu kuritarvitamises. Tegelikult on süüdistuse taga Venemaa ebaõnnestunud sissetung Ukrainasse.

Thetimes.co.uk kirjutab veel, et Putin võib Beseda asemel määrata uueks FSB välisluure juhiks senise asejuhi Grigori Grišajevi.

Venemaa poliitika asjatundja, uuriv ajakirjanik ja julgeolekuteenistuse ekspert Andrei Soldatov sõnas thetimes.co.uk-le, et Beseda sulgemine Lefortovo vanglasse on sõnum Vene eliidile.

«Beseda kinnivõtmine oli üllatav. Putin oleks ta võinud lihtsalt tööst ilma jätta või saata mõnesse Siberi linna ametnikuks. Lefortovo on karm paik. Beseda sinna saatmisega näitab Putin, et ta võib vallandada ja vangistada kõik, kes ei täida ta eesmärki teha Ukraina osaks Venemaast,» sõnas Soldatov.

Venemaa algatas Ukraina vallutussõja 24. veebruaril, lootes välksõjaga selle riigi vallutada. FSB teatas vahetult enne sõda president Vladimir Putinile, et ukrainlased võtavad Vene sõdurid kahel käel ja lilledega vastu ning Ukrainal praktiliselt ei ole kaitseväge.

Putin õigustas sõda, öeldes, et Ukraina on Venemaale ohtlik, kuna seal on võimul natsid ja narkomaanid.

Venemaa strateegia ja taktika kukkus kohe sõja alguses läbi. Vene väed olid sunnitud märtsi lõpus Ukraina pealinna Kiievi juurest taganema, kuna nad ei suutnud seda vallutada. Nad jätsid endast maha laibakuhjad, tappes Kiievi eeslinnades sadu inimesi.

Venemaa teatel keskenduvad nad Donbassile, Donetskile ja Luhanskile, et vabastada alad natsivõimu haardest ning päästa sealsed venekeelsed inimesed. Lääne teatel tahab Venemaa lisaks Krimmile, mille nad vallutasid 2014, saada ka Ida-Ukraina alasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles