Video väidab: Venemaa toob Soome piiri äärde kaitsesüsteeme

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa kaitseministeeriumi avaldatud videokaader 26. septembrist 2018. Sellel on näha rannakaitsesüsteemi K-300P Bastion Coastal Laptevite meres asuval Kotelnõi saarel, kus toimusid Vene kaitseväe taktikalised õppused
Venemaa kaitseministeeriumi avaldatud videokaader 26. septembrist 2018. Sellel on näha rannakaitsesüsteemi K-300P Bastion Coastal Laptevite meres asuval Kotelnõi saarel, kus toimusid Vene kaitseväe taktikalised õppused Foto: Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS/Scanpix

Soome väljaande Ilatlehti teatel levib sotsiaalmeedias video, milles kaks Vene sõjaväemasinat transpordivad Soome piiri äärde rannakaitsesüsteemi K-300P Bastion Coastal (NATO koodnimega SS-C-5 Stooge).

Soome kindralmajori Pekka Toveri sõnul võib sarnaseid videoid Soome NATO-arutelude edenedes veelgi tulla.

Sotsiaalmeedias praegu leviva video kohaselt liikusid masinad Venemaal Viiburi lähedal ja seal on näha silti, millel on kirjutatud «Helsinki». Videos oleva teksti kohaselt viis Venemaa rannakaitsesüsteeme Soome piiri juurde.

Soome kaitseväe peastaabi endine luureülem kindralmajor Toveri kinnitas, et nägi seda videot. Tema sõnul ei ole teada, kas video on tehtud 11. aprillil, ega ka seda, kas selle on teinud Venemaa või mõni eraisik.

«Arvan, et Soome NATO-debati edenedes võivad Venemaa sõjajõud hakata selliseid videoid sotsiaalmeediasse üles laadima. Nad teevad arvatavalt videoid, millega Soomet ja soomlasi otseselt või kaudselt hirmutada,» sõnas Toveri.

Soome kindralmajori Toveri arvates pole soomlastel siiski vaja hirmu tunda, sest Venemaa ähvardamistaktika on tuntud.

Ta lisas, et Venemaal on rannakaitsesüsteeme Soome lahe ääres Peterburi piirkonnas ja Läänemere-äärses Kaliningradis. Vene üksused treenivad neil regulaarselt.

Toveri sõnul on K-300P Bastion Coastal Vene mereväe rannakaitsesüsteem. Soome lähialadel on juba ammu ka Venemaa raketisüsteem Iskander.

«Kui Soome piiri lähedal midagi juhtub, siis endise luureülemana võin öelda, et Soomel on lähialadel toimuvast hea pilt. Soome kaitsevägi on igasugusteks üllatusteks valmis,» nentis Soome kõrge sõjaväelane.

Ta on kindel, et sel kevadel Soome ja NATO kõneluste tihenedes sagenevad Venemaa infooperatsioonid Soome suunas.

«Venemaa valeinfo- ja propagandakampaania vist on ainus neile jäänud tööriist, sest Venemaa kaotas oma poliitilise mõjuvõimu, kui alustas vallutussõda Ukrainas ja hakkas tapma tsviilelanikke. Venemaa majanduslik mõju on samuti nõrk. Venemaa saab seega kasutada vaid propagandat ja heidutamist, kasutades traditsioonilisi viise ja otsides lisaks oma trollidele soomlaste seas nende info levitajaid,» selgitas Soome kindralmajor Toveri.

Soome ja ka Rootsi kaaluvad, kas astuda Põhja-Atlandi Lepinguorganisatsiooni ehk NATO-sse, kuna Venemaa tungimine Ukrainasse tekitas Euroopas sõjalise ohu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles