VIDEO ⟩ Juute päästnud Schindleri nimekirja koostanud naine suri 107-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Mimi Reinhardt 23. novembril 2019 oma kodus Iisraelis Herzliyas. Austria-Ungaris sündinud naine oli teise maailmasõja ajal Saksa töösturi Oskar Schindleri sekretär, koostades Schindleri nimekirja, mille abil tööstur juute päästis
Mimi Reinhardt 23. novembril 2019 oma kodus Iisraelis Herzliyas. Austria-Ungaris sündinud naine oli teise maailmasõja ajal Saksa töösturi Oskar Schindleri sekretär, koostades Schindleri nimekirja, mille abil tööstur juute päästis Foto: Photo by GIDEON MARKOWICZ / AFP / Israel OUT/Scanpix

Mimi Reinhardt suri 107-aastasena. Ta oli Austria päritolu juudi naine, kes töötas Saksa töösturi Oskar Schindleri (1908–1974) sekretärina teise maailmasõja ajal. Ta kirjutas üles Schindleri vabrikutes töötanud juutide nimed, koostades niinimetatud Schindleri nimekirja, mille abil Schindler päästis juute koonduslaagrist.

Austria-Ungaris Viinis 15. jaanuaril 1915 Carmen Koppeli nime all sündinud naise saatsid natsid 1944 Poolas Krakowi lähedal asunud Plaszowi koonduslaagrisse. Kuid kuna ta rääkis väga hästi saksa keelt ja oskas kiirkirja, siis sai temast laagri kirjutaja. Ta kohtus Oscar Schindleriga ja temast sai Saksa töösturi sekretär.

Tema üheks ülesandeks oli teha nimekiri juutidest, kes töötasid Schindleri tehastes. Schindleri nimekirjas oli rohkem kui tuhat nime, kaasa arvatud Reinhardti oma, kes siis kandis nime Carmen Weitmann. See nimekiri päästis nende inimeste elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles