Saksa väljaanne võttis tööle Vene televisioonis sõjavastase sõnumiga esinenud ajakirjaniku

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa teleajakirjanik Marina Ovsjannikova 15. märtsil 2022 lahkumas Moskva Ostankino piirkonnakohtust ja andmas meediale kommentaare. Kohus määras talle protestiseaduse rikkumise eest 30 000 rubla (247 euro) suuruse trahvi
Venemaa teleajakirjanik Marina Ovsjannikova 15. märtsil 2022 lahkumas Moskva Ostankino piirkonnakohtust ja andmas meediale kommentaare. Kohus määras talle protestiseaduse rikkumise eest 30 000 rubla (247 euro) suuruse trahvi Foto: Photo by AFP/Scanpix

Saksa väljaanne Die Welt teatas, et palkas Vene ajakirjaniku Marina Ovsjannikova vabakutseliseks korrespondendiks, kes kirjutab nii Ukraina sõjast kui Venemaal toimuvast.

Venemaa riikliku telekanali Pervõi Kanal ajakirjanik, 43-aastane Ovsjannikova sai maailmakuulsaks märtsi keskel, kui ta jäi otsesaates sõjavastase plakatiga kaadrisse. Ajakirjaniku plakati põhisõnum oli «ei sõjale» ning seda oli näha uudistesaate «Vremja» uudisteankru Jekaterina Andreejeva selja taga.

Plakatil oli veel kirjas «peatage sõda, ärge uskuge propagandat, teile valetatakse».

Venemaa riikliku telekanali ajakirjanik Marina Ovsjannikova oli 14. märtsil 2022 sõjavastase plakatiga uudistesaate «Vremja» otse-eetris. Ta võib Venemaal selle eest vangi minna. Saksa väljaanne Die Welt palkas Ovsjannikova
Venemaa riikliku telekanali ajakirjanik Marina Ovsjannikova oli 14. märtsil 2022 sõjavastase plakatiga uudistesaate «Vremja» otse-eetris. Ta võib Venemaal selle eest vangi minna. Saksa väljaanne Die Welt palkas Ovsjannikova Foto: Photo by Handout / AFP/Scanpix

Venemaal kaalutakse Ovsjannikovale valeinfo seadusele tuginedes esitada süüdistus ning kui kohus ta süüdi mõistab, siis võib ta kuni 15 aastaks trellide taha sattuda.

Die Welti teatel kirjutab Ovsjannikova neile artikleid, lisaks esineb ta regulaarselt nende teleuudistes.

Väljaande peatoimetaja Ulf Poschardt kiitis Ovsjannikovat, et tal oli julgust otsustaval hetkel tegutseda ning kaitsta ajakirjanduslikke väärtusi Venemaal valitsevatest piirangutest hoolimata.

Ovsjannikova ütles, et Die Welt esindab sama, mille eest ukrainlased praegu võitlevad: vabadust. «Ajakirjanikuna teen kõik, et kaitsta vabadust,» teatas venelanna.

Die Welt avaldas 11. aprillil Ovsjannikova esimese artikli, milles ta selgitab, miks venelased langevad Kremli propaganda lõksu.

Die Welt on Saksa kirjastuse Axel Springer SE kirjastatav saksakeelne päevaleht, mis ilmub esmaspäevast laupäevani. Päevalehe veebipõhine uudisteportaal WELT Online kannab septembrist 2012 samuti nime Die Welt.

Vene väed tungisid Ukrainasse 24. veebruaril ja sõda on kestnud üle ühe kuu. Venemaa ei ole erilist edu saavutanud ja pidi väeüksused Ukraina pealinna Kiievi juurest ära viima.

Ukraina sõdurite teatel avanes neile Kiievi-lähedastes vabastatud väikelinnades kohutav vaatepilt, Vene sõdurid olid piinanud ja tapnud sadu inimesi. Ukraina ja lääs mõistsid julmuse hukka.

Venemaa teatel keskenduvad nende väed Donbassile, Donetskile ja Luhanskile, kus nende kaasmaalased ootavad päästmist. Lääne tõlgenduses tahab Venemaa kuulutada piirkonna enda omaks.

Tagasi üles