Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov: alguses Donetsk ja Luhansk, siis Kiiev (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Tšetšeeni Vabariigi juht Ramzan Kadõrov pidamas 25. veebruaril 2022 Grožnõis kõnet Tšetšeenia sõduritele
Tšetšeeni Vabariigi juht Ramzan Kadõrov pidamas 25. veebruaril 2022 Grožnõis kõnet Tšetšeenia sõduritele Foto: (AP Photo/Musa Sadulayev/Scanpix

Põhja-Kaukaasia föderaalringkonnas asuva Venemaa haldusüksuse Tšetšeeni Vabariigi juht Ramzan Kadõrov sõnas, et Ukraina sõda ei lõppe Donetski ja Luhanski vallutamisega, vaid järgmiseks sammuks on Kiiev ja siis ülejäänud Ukraina linnad.

Venemaa võimuesindajad teatasid varem, et Donbass tuleb «täielikult vabastada», mis lääne teatel tähendab seda, et need alad liidetakse Venemaaga.

«Esimesena tuleb vabastada Ukraina idaosas asuvad Donetsk ja Luhansk, seejärel vabastame Kiievi ja teised linnad. Kinnitan, et mitte ühtegi sammu ei astuta tagasi ja järeleandmisi ei teha,» olevat bbc.com-i andmetel Kadõrov teatanud kanalis Telegram.

Venelased seisavad Ida-Ukrainas silmitsi Ukraina kogenud võitlejatega, kes on aastaid kestnud konfliktis end hästi kindlustanud. Lisaks on lääneriigid viimasel ajal varustanud Ukrainat üha moodsama relvastusega.

Venemaa president Vladimir Putin nimetas Ramzan Kadõrovi Tšetšeeni Vabariigi juhiks 2007. aastal.

Vene väed tungisid Ukrainasse 24. veebruaril ja tahtsid Ukraina välksõjaga umbes nädalaga vallutada. See plaan kukkus läbi ja venelased olid sunnitud märtsi lõpus pealinna Kiievi juurest lahkuma, jättes endast maha laibahunnikud.

Ukraina andmetel tapsid Vene sõdurid Kiievi eeslinnades vähemalt 1200 inimest.

Venemaa sõnul keskenduvad nad Donbassi alade vabastamisele, mis lääne teatel on viide nende vallutamisele ja Venemaaga liitmisele.

Tšetšeenia kadõrovlased võitlevad Ukrainas koos Vene invasioonivägedega, Džohhar Dudajevi pataljon aga võitleb kõrvuti Ukraina kaitsjatega.

Dudajevi pataljon on Tšetšeenia vabatahtlike pataljon, mis sai nime Itškeeria Tšetšeeni Vabariigi esimese presidendi Džohhar Dudajevi järgi. Pataljon koosneb peamiselt Tšetšeenia vabatahtlikest.

Ukraina rahvuskaart avaldas 28. veebruaril video, millel on näha Aasovi pataljoni liikmeid searasvaga kuule määrimas ja videos esineja ütleb: «Kallid moslemivennad. Meie riigis te taevasse ei lähe. Teid ei lubata taevasse. Palun minge koju.» See käis kadõrovlaste kohta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles