HÄIRIV VIDEO! ⟩ Kramatorski raudteejaama tabanud raketil on külmavärinaid tekitav sõnum (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina politsei uurib 8. aprillil Kramatorskit tabanud raketti, millel on kirjas «за детей», mis tähendab «laste eest»
Ukraina politsei uurib 8. aprillil Kramatorskit tabanud raketti, millel on kirjas «за детей», mis tähendab «laste eest» Foto: Photo by FADEL SENNA / AFP/Scanpix

Kramatorsk Ida-Ukrainas on järgmine koht, kust jõudsid rahvusvahelisse meediasse fotod hukkunutest. Selle linna raudteejaama tabas kaks Vene raketti.

Kohalike võimude andmetel kaotas raketirünnakus elu vähemalt 39 inimest, kelle seas on vähemalt neli last. Raudteejaamas oli evakuatsioonikeskus, kust inimesi hakati evakueerima Lääne-Ukrainasse.

Afp.com-i teatel oli ühele raketile vene keeles kirjutatud «за детей», mis tähendab «laste eest». Sotsiaalmeedias aga arvati, et tegelikult oli seal hoopis kirjas «lastele» ehk rakett oli mõeldud lapsi tapma. Kasutajate sõnul tekitab see raketisõnum külmavärinaid.

Sõjaväelise taustaga sotsiaalmeedia kasutajad lükkasid selle ümber. Sõnu «laste eest» võib tõlgendada nii, et see viitab näiteks Venemaa kavatsustele karistada sõja vastaspoolt Ukrainat laste tapmise eest.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi süüdistas Kramatorski rünnakus Venemaad. Venemaa eitab Kramatorski raudteejaama ründamist.

Venemaa propaganda allikad levitavad agaralt vandenõuteooriat, et Ukraina tegi ise oma inimeste pihta Kramatorskis rünnaku, et Venemaad selles süüdistada ja halvas valguses näidata.

Afp.com-i ja reuters.com-i teatel ei ole nad veel saanud andmeid, kust Venemaa raketid välja lasti.

Ajakirjanike arvates on fotodel näha Nõukogude Liidus välja töötatud ballistilist raketti Totška-U.

Ukraina politsei uurib 8. aprillil Kramatorskit tabanud raketti, millel on kirjas «за детей», mis tähendab «laste eest»
Ukraina politsei uurib 8. aprillil Kramatorskit tabanud raketti, millel on kirjas «за детей», mis tähendab «laste eest» Foto: Photo by FADEL SENNA / AFP/Scanpix

OTR-21 Totška, ka SS-21 Skarabeus, on Nõukogude Liidus valmistatud taktikaline maa-maa-tüüpi ballistiline lühimaarakett. Täiustatud Totška-U (Skarabeus B) võeti kasutusele 1989. aastal. Parem raketikütus suurendas laskekaugust 120 kilomeetrini. Võimalik kõrvalekalle sihtmärgist on 95 meetrit.

Seda ballistilist raketti saab sihtmärgile suunata, seega saab rünnakut Kramatorski raudteejaamale pidada tahtlikuks. Ukraina teatel jaamas sõdureid ei olnud, olid vaid tsiviilisikud.

Venemaa kaitseministeeriumi kinnitusel pole neil enam selliseid rakette kasutusel. Venemaa sõnul on neid ainult Ukrainal.

Sotsiaalmeedias väidetakse, et Totška-U rakettide liikuvaid lafette ehk relvaaluseid on nähtud hiljuti Venemaal Ukraina piiri lähedal tehtud videotes.

Lafett ehk relvaalus on relvasüsteemi (peamiselt suurtüki) või muu mitte käest tulistatava tulirelva alustugi, mille külge kinnitub relva laskeseade, et see parema sihtimise huvides püsiks stabiilsena.

Lääne luure andmetel on Venemaa raketivarud üle ühe kuu kestnud sõja ajal märgatavalt kahanenud ja väidetavalt on venelastel olnud raskusi uute rakettide tootmisega. See toetaks arvamust, et Venemaa võis võtta kasutusele ka ladudes olnud vanu rakette.

Uuriva ajakirjanduse rühmituse Bellingcat asutaja Eliot Higgins kommenteeris Twitteris, et raketi stardikoht selgub tõenäoliselt hiljem ja siis on selge, kes selle lasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles