Mehed ei hakka välja surema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed ei hakka välja surema
Mehed ei hakka välja surema Foto: SCANPIX

Geneetikute sõnul ei ole paanikaks põhjust, kuna Y-kromosoom ei kao ning ka mehed ei hakka selle tõttu välja surema.

Varasemate uuringute kohaselt on Y-kromosoom, mida leidub vaid meestel, hakanud hävima ning arvati, et kaob viie miljoni aasta pärast, kirjutab The Telegraph.

Selles kromosoomis leiduvad geenid annavad meestele neile omased tunnused nagu munandid ja tagavad meeshormooni testosterooni tootmise.

Y-kromosoomi kadumise teooria käis välja Austraalia teadlane Jennifer Graves, kes võttis aluse geenide kadumise sellest kromosoomist.

Geneetikateadlane Brian Sykes avaldas 2003. aastal raamatu «Adam's Curse: A Future without Men» (Adama needus: tulevik ilma meesteta), milles ta kirjeldab Y-kromosoomi kadumist.

Uuringud on näidanud, et Y-kromosoomis on 78 geeni, samas kui X-kromosoomis on neid umbes 800.

USA Whiteheadi instituudi geneetikateadlane Jennifer Hughes ja ta kolleegid uurisid nüüd, kas Y-kromosoomi kadumine ikka vastab tõele.

2005. aasta uuringus võrdlesid teadlased inimese Y-kromosoomi šimpansi omaga. Inimeste ja šimpanside liin eraldus umbes kuus miljonit aastat tagasi.

Nüüdses uuringus aga võrreldi reesusahvide Y-kromosoomi inimese omaga. Reesusahvid ja inimene eraldusid 25 miljonit aastat tagasi.

Uuring näitas, et inimese kromosoomid ei ole viimase kuu miljoni aasta jooksul geene kaotanud. Viimase 25 miljoni aasta jooksul on kadunud vaid üks geen.

Omavahel suudavad rekombineeruda ja teineteist parandada vaid naiste X-kromosoomid. Kuna X- ja Y-kromosoom on erinevad, siis nad teineteist parandada ei suuda.

Geeniuuring paljastas, et Y-kromosoom kaitseb end sellega, et teeb peegelkoopiad geenidest, mis tagavad spermatosoidide tootmise.

«Tegemist ei ole geneetilise prügimäega, mille ainsaks funktsiooniks peeti seda, et viib loote arengule, et temast saaks isane. Y-kromosoom ei kao mitte kuhugi ning geenikadu ei toimu. Y-kromosoom on vastupidav ja kohanemisvõimeline,» teatas Hughes.

Hughes jätkas, et looduslik valik on Y-kromosoomi geene üsna hästi säilitanud.

Inimestel on 23 kromosoomipaari, kaasa arvatud sugukromosoomid. Naistel koosnevad need kahest X-kromosoomist. Meestel on aga üks X- ja üks Y-kromosoom.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles