Zelenskõi toob Balti riike Vene gaasist loobumisega eeskujuks: ainsad, kes ei rahasta genotsiidi

Elu24
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on tihe Instagrami kasutaja ning postitas hiljaaegu oma 16,6 miljonile jälgijale sügavamõttelise video, kus manitses Euroopat, ent tõi Balti riike eraldi just positiivses võtmes esile. 

Video alguses läheb keegi naine idüllilisel päikesepaistelisel päeval tanklasse autot tankima. Taustal käib mõnus muusika, naine naeratab. Nii kui ta hakkab bensiini autosse laskma, käivitub kaugustes Vene sõjamasin, mis pommitab Ukrainas süütuid inimesi. 

Videoga soovib Zelenskõi lääneriikidele ilmestada seda, et Vene gaasi ja naftat tarbides toetavad eurooplased tegelikult rahaliselt Ukraina sõda.

Video lõpus on aga sõnum koos Balti riikide lippudega: «Ainult kolmel riigil, Lätil, Leedul ja Eestil, on julgust lõpetada genotsiidi rahastamine.»

Foto: Kuvatõmmis videost

Neljapäeval tegid valitsuse liikmed põhimõttelise otsuse, et Eesti loobub veel sel aastal Venemaa gaasi impordist. Otsuse elluviimiseks rajatakse sügiseks Paldiskisse võimalus vastu võtta veeldatud maagaasi ja hangitakse teravatt-tunni ulatuses riiklikku gaasivaru.

«Peame võimalikult kiiresti lõpetama gaasi ostmise Putini režiimilt, mis kasutab seda raha sõjas Ukraina vastu,» ütles peaminister Kaja Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles