Nimedega lehmad annavad rohkem piima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nimedega lehmad annavad rohkem piima
Nimedega lehmad annavad rohkem piima Foto: AFP / Scanpix

Briti teadlased avastasid, et nimedega lehmad annavad rohkem piima.

Newcastle`i ülikooli uurijad Catherine Douglas ja Peter Rowlinson uurisid piimakarja kasvatavate farmerite lehmi, kirjutab The Telegraph.

«Need lehmad, kellele olid antud nimed ja kellesse suhtuti kui indiviididesse, andsid rohkem piima,» selgitasid teadlased.

Nad jätkasid, et kümne kuu jooksul annab lehm keskmiselt piima 7500 liitrit. Need lehmad, kellele olid aga antud nimed andsid sama perioodi jooksul 258 liitrit rohkem.

«Nii nagu inimesed ootavad, et neid indiviididena koheldaks, ootavad seda ka lehmad. Lehmad, kellele lähenetakse isiklikult ja kellega suheldakse näost näkku, on rahulikumad ja rõõmsamad ning annavad rohkem piima,» selgitas Catherine Douglas.

Uurijate sõnul suhtub enamik farmeritest oma loomadesse hästi, kuid siiani ei ole tõendatud, et isiklik lähenemine piimatootmisele kasulik oleks.

«Statistika näitas, et nimedega lehmade piimatoodang on suurem,» lisas Douglas.

Nad jätkasid, et piimatoodang oli väiksem neis farmides, kus lehmi hoiti pidevalt karjas ning omanik ei suhelnud nendega.

Umbes 60 protsenti uuringus osalenud farmeritest tunnistas, et suudab oma karjas oleva iga lehma ära tunda. 48 protsendi arvates on aga isiklik lähenemine ja otsene kontakt loomaga suhtlemisel väga tähtis.

Kümne protsendi farmerite arvates võib viletsa piimaandmise põhjuseks olla ka see, et lehmad inimesi kardavad, sest omanikud ei suhtle oma loomadega. 

«Lehmakasvatajad võiksid rohkem juurutada ka näiteks lehmadega rääkimist, mis samuti võib aidata piimatoodangut tõsta. Lehma hüüdmine nimepidi tekitab loomale hea tunde,» selgitasid teadlased.

Piimakarja kasvatava Dennis Gibbi kinnitusel ei ole lehmad ainult äraelamise viis, vaid osa perekonnast.

«Armastan oma lehmi ja igal mu lehmal on nimi. Kui räägin oma karjast, siis kasutan väljendit «daamid», kuid tean, et igaühel neist on oma iseloom ja harjumused,» sõnas farmer.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles