KAS TÕESTI? ⟩ Brittide uuringu järgi on maskide kandmine ja isolatsioon põhjustanud väikelaste taandarengu

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Väikelapsed, kes on elanud kogu oma elu pandeemiaajal, on harjunud maske kandvate täiskasvanutega, kuid laste sotsiaalses arengus ilmnevad puudujäägid. Pilt on illustreeriv.
Väikelapsed, kes on elanud kogu oma elu pandeemiaajal, on harjunud maske kandvate täiskasvanutega, kuid laste sotsiaalses arengus ilmnevad puudujäägid. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Väikelaste areng tekitab muret, sest nad on pikalt olnud kodus isolatsioonis ning näinud oma elus peamiselt maskidega kaetud inimeste nägusid, väidab Ofstedi peainspektor Amanda Spielman. Maskita näod tekitavad lastes segadust, kuna nad ei ole harjunud nägema näos peegelduvaid emotsioone. Samuti on lastel probleemiks piiratud sõnavara ja multifilmitegelase häälega rääkimine.

Inimese nägu on ainulaadne suhtlusvahend, sest näoilmed peegeldavad otseselt meie tundeid ja mõtteid. Briti hariduse, lasteteenuste ja -oskuste standardite ameti Ofsted juht tõdeb, et Briti väikelaste areng on murettekitav just näo või õigemini näotuse pärast, vahendab BBC.

Inimese näo unikaalsusest kirjutas juba 1872. aastal Charles Darwin oma teoses «Emotsioonide väljendumine inimesel ja loomadel». Ent nüüd asjast lähemalt läbi Covidi prisma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles