Briti Rahvusgalerii nimetas Degas’ maali «Vene tantsijad» ümber «Ukraina tantsijateks»

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Degas' pastellmaal «Vene tantsijad», mille nime Briti Rahvusgalerii muutis «Ukraina tantsijateks».
Degas' pastellmaal «Vene tantsijad», mille nime Briti Rahvusgalerii muutis «Ukraina tantsijateks». Foto: akg-images, Scanpix

Prantsuse impressionistliku kunstniku Edgar Degas' maal «Vene tantsijad» nimetati ümber «Ukraina tantsijateks», et rõhutada maali algupärast päritolu.   

Londonis asuv Briti Rahvusgalerii muutis prantsuse kunstniku Edgar Degas’ (1834–1917) maali «Vene tantsijad» nime «Ukraina tantsijateks». See kutsub ka teisi kultuuriasutusi üles ümber mõtestama Ukraina kunsti «hooletut» tõlgendust või valesti nimetamist, vahendavad Euronews ja Guardian

Pärast ukrainlaste vastavaid üleskutseid sotsiaalmeedias teatas galerii, et on muutnud prantsuse impressionisti 19. sajandi lõpus loodud teose nime. Teost ennast praegu väljapanekul ei ole. Tegemist on tantsijate truppi kujutava pastellmaaliga, mille kunstnik maalis umbes 1899. aastal oma hilistes eluaastates Pariisis, kus teda vaimustas seal nähtud Ukraina tantsijate esinemine. 

Ukraina rahvusvärve kollast ja sinist on märgata tantsijate juuksepaeltes ja vanikutes, mida nad peas kannavad.

Sotsiaalmeedia kampaania

Londonis elav ukrainlanna Tanja Kolotuša kirjutab oma Instagrami postituses, et pärast sõja algust meenus talle see maal.

Kolotuša kirjutab: «Sellest ajast peale, kui Venemaa alustas täiemahulist sõda Ukrainas (24.02.2022), olen mõelnud sellele konkreetsele maalile. Asi on selles, et need tantsijad pole venelased ega ole kunagi venelased olnud. Suur prantsuse impressionist on kujutanud oma pildil Ukraina tantsijaid.»

Oma mõttekäiku jätkab ta järgmiselt: «Venemaa omastas ja on siiani omastamas paljusid Ukraina kultuuri elemente. Kas peaksime ootama, kuni Ukraina võidab sõja, enne kui alustame suurt muutust kultuuririndel?»

Briti Rahvusgalerii on teatanud, et kavatseb oma kataloogi veelgi üle vaadata ja teha uue teabe ilmnemisel vajalikke parandusi.

Pildil on Londonis asuv rahvusgalerii, mille ees toimus 26. märtsil 2022 meeleavaldus Ukraina toetuseks.
Pildil on Londonis asuv rahvusgalerii, mille ees toimus 26. märtsil 2022 meeleavaldus Ukraina toetuseks. Foto: Vuk Valcic, Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles