Põgenikekeskuse ees on parkimistrahvidega tekkinud kummaline olukord (3)

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Sõjapõgenike vastuvõtukeskuses Niine 2 järjekord. 
Sõjapõgenike vastuvõtukeskuses Niine 2 järjekord. Foto: Konstantin Sednev

Tallinnas Niine tänaval asuva põgenikekeskuse ees autojuhtidele ei halastata ja parkimistrahvi saavad kõik, kes reegleid ei järgi. Trahvidele on leevendust palunud väidetavalt nii Tallinna abilinnapea kui munitsipaalameti juht. Ühisteenuste esindaja sõnul on Niine 2 parkimisprobleemi lahendamisel hakanud miskipärast levima info, et leppetrahvid on võimalik tühistada ja et parkimine on seal tasuta. 

Salme kultuurikeskuse direktor Sten Svetljakov kirjutab Facebooki grupis «Niine 2 vabatahtlikud», et Ukraina põgenikekeskuse vabatahtlikud pistavad rinda uue ootamatu murega – parkimistrahvidega.

«Hoolimata esialgsetest lubadustest ei ole mitte mingisugust kasu olnud läbirääkimistest AS Ühisteenustega ning põgenikekeskuse ja Põhja Rimi vahelisel alal saadud parkimistrahve ei tühistata!» kirjutab Svetljakov.

«AS Ühisteenuste jaoks ei ole aktsepteeritav, et sõjapõgenike abistamiseks (asjade transpordiks) on vajalik autot parkida, oluline on juriidiline korrektsus ja teenitav tulu. Eks see ole iga ettevõtte otsus, kuidas soovitakse ettevõtte kuvandit luua, aga ilmselt antud teenuse osutamisel ei olegi oluline väga inimlik välja paista. Las see jääda siis selle ettevõtte südametunnistusele...» lisas ta.

Kultuurikeskuse direktor võttis trahvide tasumise enda kanda. «Minu südametunnistus aga ei luba, et vabatahtlikud, kes panustasid enda vaba aega ja tihtipeale ka rahalisi ressursse põgenike abistamiseks, peaksid võtma veel enda peale parkimistrahvi lisakulu.» Niisiis kutsus Svetljakov üles kõiki vabatahtlikke, kes on trahvi saanud, temaga ühendust võtma.

Sõjapõgenike vastuvõtukeskus Tallinnas Niine 2. 07.03.2022.
Sõjapõgenike vastuvõtukeskus Tallinnas Niine 2. 07.03.2022. Foto: Konstantin Sednev

Munitsipaalameti juht Aivar Toompere tõdes, et mainitud piirkonnas on olnud parkimisega probleeme ja seda seetõttu, et Rimi ümbruses on tasuline parkimisala. «Ühisteenuste töötajad käisid korduvalt seal leppetrahve (40 eurot) määramas. Nad ei reageerinud ka meie palvele (vahetu kontakt kontrolli ja meie välijuhi vahel) mitte karistada, kuna tegemist oli vabatahtlike ja Niine 2 töötavate töötajatega.»

Toompere nentis, et suhtlus kontrolöridega ei olnud just edasiviiv. «Ühisteenuste kontrolörid suhtusid meie tähelepanu juhtimistesse üleolevalt ja teatasid, et neid see ei huvita, nemad teevad oma tööd.»

Lisaks tõi munitsipaalameti juhtaja välja, et mupo abistas ka ise põgenikke ajavahemikus 28.02–28.03. Selle aja jooksul oli põgenikekeskuses umbes 400 vabatahtlikku, kelle seas iga ööpäev 25–40 linnaametnikku.

Kuigi Toompere sõnutsi pöördus abilinnapea Vladimir Svet ka ise Ühisteenuste juhi poole, ei olnud sellest suurt abi. Ühisteenused olevat andnud lingi, mille kaudu oli võimalik panna Rimi ümbruses parkima kuni kolm autot ja korraga kuni kaheksaks tunniks.

Küsimusele, kui palju trahvisaajaid võib olla, vastas Toompere, et ilmselt küllaltki palju. Osale vabatahtlikele on mupo väljastanud tõendi, et nad töötasid sel ajal Niine 2 keskuses. Kuigi trahve ei ole tühistatud, on Ühisteenused neid vähendanud 50 protsendi võrra. 

40-eurose trahvi on saanud Toompere sõnade kohaselt ka linnaametnikud. «Nad ei ole meie poole tõendi saamiseks pöördunud, ilmselt maksid trahvid ilma vaidlustamata ära, aga seda tean, et neid ka trahviti,» nentis ta.

Mupo juhataja Aivar Toompere.
Mupo juhataja Aivar Toompere. Foto: Konstantin Sednev

Elu24-ga rääkis anonüümseks jääda soovinud sõjapõgenikke abistav naine, kes sai ülemöödunud nädalal 40-eurose trahvi.

«Kas inimlikkus on tõesti kadunud?» viskas pealinlane õhku küsimuse. Mitu korda Niine põgenikekeskuses abiks käinud naine sai leppetrahvi 20. aprillil, kui oli taas viimas põgenikele riideid ja toidukraami. «Ega ma parkimiskella ei pannud, aga loogiliselt võttes, ega keegi ei pargi sinna, et jalutama või Balti jaama turule šopingule minna.» 

Niine põgenikekeskuse ette parkinud vabatahtlik tõdes, et talle teadaolevalt oli seal parkimine lubatud ja seda öeldi talle ka seal kohapeal. Üle tunni aja eemal olnud naine avastas tagasi auto juurde minnes 40-eurose trahvi.

Trahvi peale esitatud vaie lükati tagasi. «Palusin neil vaide uuesti üle vaadata, kuna minu teada on seal kokkulepe. Jah, mul ei olnud kella, aga ma ei tulnud selle pealegi.» Trahv jäi siiski tühistamata. Ühisteenused selgitasid oma kirjas, et tegu on tsooniga, kus on võimalik parkida parkimiskellaga tasuta üks tund.

Pealinlane tõdes, et tema on aus inimene ja maksis trahvi ära. Küll aga ei pea ta seda kuidagi inimlikuks.

Pöördusime kommentaari saamiseks ka Ühisteenuste poole. 

Vastab Ühisteenuste müügispetsialist Natalja Ignatko:

«Alustuseks tooks välja, et Soo tn 1 parkla on erakinnistu ja parkimise korra kehtestab kinnistul maaomanik. Antud juhul AS Ühisteenused osutab kinnistu omanikule parkimise korraldamise teenust vastavalt sõlmitud lepingule.

Konkreetse teemaga seoses on 09.03.2022 Soo tn 1 kinnistu omanike poole pöördunud parkimisvõimaluste leidmiseks Tallinna abilinnapea ja 10.03.2022 saadeti Tallinna abilinnapeale ka ettepanek, millega võimaldatakse 4 sõiduki tasuta parkimine parklas, et pagulaskeskuse tööd toetada. Tagasisidet sellele ettepanekule ei ole tulnud ja ka pakutud lahendust täna kasutatud ei ole. Rohkem kokkuleppeid Soo tn 1 parkimise osas sõlmitud pole.

Oluline on veel välja tuua, et Soo tn 1 parklas on kõigile 1 tund parkimist parkimiskellaga tasuta ja transpordiga seotud tegevused võiks selle aja sisse mahtuda.

Kahjuks on tekkinud kummaline olukord, kus pakutud lahendust ei ole kasutusele võetud ja Niine 2 parkimisprobleemi lahendamisel on hakanud levima info, et leppetrahvid on võimalik tühistada ja et parkimine on seal tasuta. Kindlasti ei ole mõistlik lahendus tagantjärgi leppetrahvide tühistamine, kui saaksime neid ennetada ning tööaega ja keskkonda säästa, see aga eeldab osapoolte vahelist suhtlust ja koostööd, mitte ühe osapoole sundolukorda panekut.

Täna siis on parkimisoperaator jäetud positsiooni, kus pakutud lahendust ei kasutata ning tuleb selgitada sotsiaalmeedias tekkinud olukorda. Samuti tundub kummaline, et olukorras, kus sõjapõgenike abistamine on organiseeritud ja koordineeritud, ei ole arvestatud parkimisvõimalusi vabatahtlikele. Kuigi selleks oleks võimalusi ka kõrval olevas Suurtüki 12 parklas, mis kuulub Tallinna linnale ja rahuldaks parkimisvajadused neile vabatahtlikele, kes soovivad parkida enam kui 1 tund, selles osas saaks Tallinna Transpordiametiga suhelda nii Munitsipaalpolitsei kui ka MTÜ Eesti Pagulasabi, kuna linna avalikule tasulisele parkimisalale saab soodustusi anda ainult Tallinna linn ise.

Vabatahtlike tegevus Ukraina sõjapõgenike abistamisel on igati üllas ja kiiduväärt tegevus ja AS Ühisteenused toetab igati seda tegevust. Alates 04.03.2022 võimaldab AS Ühisteenused Ukraina numbrimärkidega sõidukitel tasuta parkimist kõigis AS Ühisteenused poolt opereeritavates tasulistes eraparklates. Lisaks oleme võimaldanud oma parklates erinevaid Ukraina toetamisega seotud ettevõtmisi alates kiirabiautode kogumisest, kuni põgenikke transportivate busside parkimiseni. Oleme alati nõu ja jõuga püüdnud abiks olla ja selge ning korrektse suhtlusega oleme ka lahendused leidnud.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles