Nimekiri lisatud ⟩ Ukraina luureteenistus avaldas nimekirja Butšas olnud Vene sõduritest (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina sõdur jäädvustamas Butšas Vene vägede tekitatud hävingut ja inimeste tapmist
Ukraina sõdur jäädvustamas Butšas Vene vägede tekitatud hävingut ja inimeste tapmist Foto: Credit Image: © Carol Guzy/ZUMA Press Wire/Scanpix

Ukraina luureteenistus avaldas nimekirja Venemaa sõduritest, kes nende andmetel panid Butšas ukrainlaste vastu toime sõjakuritegusid.

Nimekiri venelastest pandi Ukraina kaitseministeeriumi netilehele ja selles on umbes 1600 sõduri ees- ja perekonnanimi, sünniaeg, passi number ja sõjaväeline auaste, teatab hs.fi.

Vene väed tungisid Ukrainasse 24. veebruaril ja pealinna Kiievi lähedal asuv Butša langes nende kätte kolm päeva hiljem. Alates veebruari lõpust kuni märtsi lõpuni oli Butša venelaste käes.

Möödunud nädalal hakkasid Vene väeüksused Kiievi lähedalt tagasi tõmbuma. Ukraina armee teatas, et nad said Butša taas oma kontrolli alla 1. aprillil.

Rahvusvahelised väljaanded ja uudisteagentuurid teatasid, milliseid julmusi Vene sõdurid Butša tsiviilelanikkonna peal toime panid. Ukraina võimude teatel ei ole veel täpselt teada, kui palju kohalikke elanikke tapeti.

Ukrainas Kiievi lähedases Butšas Vene vägede poolt tapetute kokku korjamine 3. aprillil 2022
Ukrainas Kiievi lähedases Butšas Vene vägede poolt tapetute kokku korjamine 3. aprillil 2022 Foto: Photo by Sergei SUPINSKY / AFP/Scanpix

Kiievi linnapea Vitali Klõtško arvas, et Vene sõdurid hukkasid vähemalt 300 butšalast. Umbes sama ütles ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, kes lisas, et tsiviilohvrite arv võib teistes Vene üksustest vabanenud kohtades olla veelgi suurem kui Butšas, sest neis paikades elas rohkem inimesi.

Butša Ukraina õigeusu kiriku preestri sõnul takistasid Vene sõdurid surnukehi matmast ja rüvetasid neid.

Ukraina prokurörid ja politsei uurivad sõjakuritegusid, mis on pandud toime nii Butšas kui teistes asulates, mille Ukraina armee on vabastanud.

Siin on nimekiri Butšas olnud Vene sõduritest, kes kuuluvad 64. eraldiseisvasse motoriseeritud laskurbrigaadi, mis on osa Vene Föderatsiooni 35. ühendrelvaarmeest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles