HÄIRIV VIDEO! ⟩ Kiievi lähedalt leiti väidetavalt venelaste loodud piinakamber (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi külastas 4. aprillil Butšat, kus Vene sõdurid olid tapnud vähemalt 400 tsiviilisikut
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi külastas 4. aprillil Butšat, kus Vene sõdurid olid tapnud vähemalt 400 tsiviilisikut Foto: Credit Image: © President Of Ukraine/ZUMA Press Wire Service/Scanpix

Ukraina armee vallutas tagasi pealinna Kiievi lähedase Butša ja sealt leiti vähemalt 400 kohaliku elaniku surnukeha. Osal nendest olid käed selja taha seotud, kui Vene sõdurid nad maha lasid. Kohaliku kiriku lähedalt leiti 14 meetri pikkune massihaud.

Ukraina võimude väitel leidsid Ukraina sõdurid Butšast ka venelaste loodud piinakambri, mis oli ehitatud lastesanatooriumi keldrisse. Sellest leiti surnuna viis meest, kelle käed olid selja taha seotud, teatab newsweek.com.

Arvatavalt neid mehi piinati seal ja Ukraina vägede lähenedes nad tapeti. Võimalik, et seal piinati veel inimesi, kuid selle kohta puuduvad seni andmed.

Ukraina armee esindajate teatel hukkasid Vene sõdurid Butša elanikke omavoliliselt, ilma et nad oleksid selleks käsku saanud.

Kreml reageeris läänes öeldule, et Vene sõdurid tapsid julmalt ukrainlasi. Vene võimud eitavad tapmist, väites, et Ukraina sõdurid tegid seda mõne teise riigi käsul ja see on Venemaa-vastane propaganda.

Vene võimud väitsid veel, et Butša elanikud võisid üksteist ise maha lasta.

Ukraina prokuratuur uurib Butšas juhtunut. Rahvusvahelisse meediasse jõudnud fotode kohaselt on näha inimeste surnukehi teedel ja tänavatel, osa on mudas ja osal on käed selja taha seotud. Pilte on ka surnukehadest, mis on maetud massihauda.

Massihaud Ukrainas Butšas, mille Ukraina väed vabastasid. Vene sõdurid olid tapnud palju tsiviilelanikke
Massihaud Ukrainas Butšas, mille Ukraina väed vabastasid. Vene sõdurid olid tapnud palju tsiviilelanikke Foto: Credit Image: © Carol Guzy/ZUMA Press Wire/Scanpix

«Ukraina prokurörid ja kriminaalpolitsei uurivad kuriteopaika. Niipalju, kui võimalik, tehakse sõjakuriteod kindlaks ning need, kes selles süüdi on, otsitakse üles, võetakse kinni ja tuuakse kohtu ette,» teatasid Ukraina võimuesindajad.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi külastas 4. aprillil Butšat ning nägi oma silmaga, mis seal juhtunud on, ja ka surnud kaasmaalasi.

Newsweeki ajakirjanikud üritasid iseseisvalt saada infot Butšas toimunu kohta, võttes ühendust ka Venemaa võimudega. Venelased teatasid neile, et Butša tapatöö oli mingi teise riigi luure- ja sõjaväeoperatsioon, millega neil ei ole mingit pistmist.

Newsweeki ajakirjanike faktikontroll näitas, et Butšas toimunud sündmused ei olnud lavastatud ja need leidsid aset.

Piirkonna hävingut ja inimeste tapmist on kinnitanud Ukraina ametnikud, kümned kohapeal viibinud rahvusvaheliste väljaannete reporterid ja pealtnägijad, samas söödab Venemaa ülejäänud maailmale ette valesid.

USA valitsus ei kinnitanud Ukraina väidet, et Venemaa sõdurid panid Butšas toime genotsiidi.

«Oleme näinud kohutavaid sõjakuritegusid, kuid seni ei ole olnud süstemaatilist ja pikaajalist ukrainlaste tapmist, mida saaks nimetada genotsiidiks,» sõnas Valge Maja julgeolekunõunik Jake Sullivan.

Vene väed tungisid Ukrainasse 24. veebruaril ja üritasid riiki välksõjaga vallutada. Sõda on nüüdseks kestnud üle ühe kuu, kuid ukrainlased on seni lääne abiga vastu pidanud ja osast paikadest Vene väed välja löönud.

Ukrainast on põgenenud teistesse riikidesse üle nelja miljoni inimese, veel kuus miljonit on Ukraina-sisesed põgenikud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles