Kloostris enda töid eksponeeriv fotograaf: see ei ole paljas neiu, vaid Tartu Vaim

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Tartu. Pilt on illustreeriv.
Tartu. Pilt on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tallinna dominiiklaste kloostri galeriis avati 2. aprillil fotograaf Alar Madissoni aktifotonäitus «Jalutuskäik Tartu vaimuga II». Intrigeerivatel piltidel käib alasti neiu mööda Tartu linna ning peatub tartlaste jaoks olulistes kohtades. Elu24 uuris Madissonilt, kuidas sündis näituse idee ja millises olukorras on aktifotograafia tänapäeval.

Näitus «Jalutuskäik Tartu vaimuga II» on teine osa Tartu vaimust inspireeritud aktifotonäituste sarjas. Näituse esmane väljapanek oli Tartus Aparaaditehases Ag47 galeriis 2019. aasta mais, kuid jäi siis pandeemia tõttu pooleli. 2. aprillil avati näitus Tallinnas dominiiklaste kloostri galeriis. Näituse esimest osa «Jalutuskäik Tartu vaimuga öises Tartus I» eksponeeriti juba 2004. aastal.

Fotograaf Alar Madisson ütleb, et Tartu Vaim on naiskarakter, kelle elektriseeriv kohalolu kehtestab end teda ümbritseva ruumi suhtes. «Ta ei tagane, ta ei allu. Tartu Vaim on nagu näitleja, kelle pikk vaikimine hoiab vaatajat oma kindlas haardes ning paneb ootama vaikimisele järgnevat liigutust, et sellega koos tundmatusse minna, alludes, liigutust tahtmatult kaasa korrates ja teadvustamatusest üles kerkival tumedusel end vallutada lastes,» selgitab Madisson Tartu Vaimu olemust. «Tartu Vaim on siin ja praegu, samas alati ja kõikjal,» ütleb Madisson. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles