RASKEMUUSIKA FESTIVAL TULEB TAAS ⟩ Hard Rock Laager kuulutas välja esimesed viis esinejat

Elu24.ee muusikatoimkond
Copy
Baroness
Baroness Foto: Pressimaterjal

1.-2. juulil Vana-Vigalas toimuv Hard Rock Laager kuulutas välja esinejate nimekirja viis esimest artisti. Nendeks on Baroness (USA), Benediction (Inglismaa), Pestilence (Holland), Skiltron (Argentina) ja kodumaine Burn Still.

Eesti suurimal raskemuusika festivalil saab eelseisval suvel üle mitme aasta nautida taas ka tõeliselt kaalukaid välismaiseid tegijaid. «Meie festivali visiitkaardiks on alati olnud lisaks Eesti bändide paremikule ka nimekad piiritagused artistid. Kuigi võime uhked olla ka piirangute tingimustes tehtud ürituste ja järjepidevuse säilitamise üle, oleme viimased paar aastat siiski justkui ühte jalga longanud. Seda enam teeb rõõmu, et saame tänavu tulla tagasi oma liistude juurde ja pakkuda publikule suurepärast rahvusvahelist elamust,» kinnitab Hard Rock Laagri peakorraldaja Kaido Haavandi.

Möödunud nädalal kuulutas festival välja viis esimest bändi, keda saab juba tuleval suvel Vana-Vigalas kuulda ning näha! Nendeks on Baroness (USA), Benediction (Inglismaa), Pestilence (Holland), Skiltron (Argentina) ja Burn Still (Eesti).

New Yorgis Philadelphia kandis tegutsev Grammy nominent Baroness on paarikümne tegutsemisaastaga pälvinud kriitikute poolehoiu kui alternatiivse metal'i üks leidlikumaid tegijaid. Punkbändina alustanud Baroness on nüüdseks jõudnud kohati progelikke mõõtmeid võtva retrohõngulise sludge-rock'ini ja tuuritanud selliste nimedega nagu Metallica, Deftones ja Mastodon. Ka viimane album, pandeemia-eelne «Gold & Grey», lisab järjekordse unikaalse värvikillu nende loomingu kaleidoskoopi, mille toonidest kiirgab müra ja space-rock, trip-hop ja 20. sajandi minimalism.

Birminghamist pärit Benediction tuli kokku 1989. aastal ja pälvis juba esimese demoga «The Dreams You Dread» äsja alustanud plaadifirma Nuclear Blast tähelepanu. Esikalbumi «Subconcious Terror» ilmudes lahkus vokalisti kohalt Mark Greenway ehk Barney, et liituda Napalm Deathiga. Lauljakohustused võttis üle Dave Ingram, kes on bändis tänaseni. Tõsi küll, vahele mahub ka paarikümneaastane paus, mil bändis laulis Hard Rock Laagri külastajale tuttav Dave Hunt (Anaal Nathrakh). Küll aga on algusest senini jäänud samaks bändi riffimootor – kitarridel on endiselt Darren Brookes ja Peter Rewinsky.

2022. aasta suvel Vana-Vigalas aset leidva festivali Hard Rock Laager pealavale astub ka Hollandist pärit Pestilence – üks tehnilise death metal'i alustaladest. Aastal 1986 loodud, thrash metal'i bändina alustanud ning maineka firma Roadrunneriga plaadilepingu sõlminud Pestilence liikus kiirelt death metal'i suunas. Pestilence oli leidnud võrdväärse koha Atheisti, Cynicu ja Deathi kõrval kui üks algupärastest tehnilise ja progressiivse death metal'i bändidest.

2004. aastal Buenos Aireses alustanud Skiltron on Lõuna-Ameerika tuntuim folk-metal'i bänd. Sageda Euroopa festivalide külalisena on Skiltron pannud esimese Argentina bändina jala maha Wackenis, Bloodstockil ning tuuritanud kogu maailmas. Viimast albumit tutvustasid nad 50 kontserdiga 20 riigis, käies Tallinas klubis Tapper ja jõudes viimaks otsapidi ka Jaapanisse.

Burn Still on tegutsenud Eesti raskemuusika maastikul juba üle 16 aasta, seega mõnele ei vaja bänd kindlasti tutvustamist. Võib julgelt öelda, et aktiivsus ei ole olnud esirinnas, kuid pille pole kunagi nurka visatud ja iga aasta on midagi uut kirjutatud ning lavale astutud. Pildilt pole Burn Still kunagi kadunud, pigem on vaikselt taustal viibitud. Bändile omane aastatega kujunenud sound on veelgi küpsem ja vanus ei ole seadnud madalamaid standardeid ka live-esinemistel.

Hard Rock Laager 2022 toimub 1.-2. juulil Vana-Vigalas ja seekordse festivaliga alustatakse teekonda juba kolmandasse aastakümnesse! Häid traditsioone au sees hoides astub ka tuleval festivalil kahe päeva jooksul kahel laval üles ei rohkem ega vähem kui 22 artisti nii kodu- kui välismaalt.

Aastate jooksul on Vana-Vigalas üles astunud sellised suurnimed nagu Carcass, Behemoth, Testament, Phil Anselmo, Lacuna Coil, Katatonia ja paljud teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles