VIDEO ⟩ Eesti mees ehitab «punkrit», mis on kindel ja tugev

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Mets. Pilt on illustreeriv.
Mets. Pilt on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Elu24 toimetusele saadeti vihje mehest, kes omale punkrit ehitab. Asja uurides selgus, et tegemist on väikeste majadega, mille saab püsti panna kas metsa sisse või maa alla.

«Hakkasin tootma betoonist kokkupandavaid maju. Maja on püstitatud muru peale euroalustele. Ehitis on väga kindel ja konstruktsioon väga tugev,» ütleb majade tootmisega tegelev Andres Sarapuu. Mehe sõnul saab majakese püsti panna ühe kuni kahe päevaga ning selleks on vaja kahte inimest. Allolevas videos on näha pooleliolevat majakest. «Soojustus ja katus tuleb ka veel,» ütleb Sarapuu.

@andressarapuuas #Punker ♬ оригинальный звук - Andres Sarapuu

«Praegu on sõjateema ja me oleme olukorra vangis,» ütleb mees video lõpus. Kuna olukord maailmas on ärev, tasub kriisiolukorraks valmis olla.

Ise kokkupandav maja.
Ise kokkupandav maja. Foto: Erakogu

Sarapuu räägib Elu24-le, et tegeleb praegu kahte tüüpi betoonist turvarajatiste prototüüpide ehitusega. Ehitised on lihtsad ja ise kokkupandavad. «Ehitise püstitamiseks ei ole vaja erivahendeid (kraana, tõstuk vmt), vundamenti ega suurt ligipääsuteed,» ütleb Sarapuu.

«Seda saab kasutada ka elumajakesena. Mõlemad majad on betoonist. Elumajaks mõeldud majake on soojustatud. Kaitseehitiseks mõeldud maja on soojustamata ja üle kahe korra paksemate betoonseintega,» räägib Sarapuu. «Kõik oleneb sellest, mida tellija komplekti soovib,» ütleb mees, kes ei plaani majakesi teha ainult enda tarbeks, vaid neid ka müüma hakata.

«Hind on taskukohane. Täiskomplekt maksab umbes 25 000 eurot. Maja vastab kõigile nõuetele,» ütleb Sarapuu. «Kõik on inseneride poolt läbi arvutatud, et kuhu miski sobib,» räägib ta.

Esimesed huvilised on majadel olemas, kuid esmalt oodatakse prototüüpide valmimist, et saaks näha lõpplahendust.

@andressarapuuas #turvarajatis ♬ оригинальный звук - Andres Sarapuu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles