Vene välisministri sõnul on rahukõnelustes edasi liigutud, kuid siis avas Kremli pressiesindaja suu (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa välisminister Sergei Lavrov 28. märtsil 2022 partei Ühtne Venemaa rahvusvahelise koostöö ja välismaal elavate kaasmaalaste toetamise kohtumisel Moskvas
Venemaa välisminister Sergei Lavrov 28. märtsil 2022 partei Ühtne Venemaa rahvusvahelise koostöö ja välismaal elavate kaasmaalaste toetamise kohtumisel Moskvas Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/Scanpix

Venemaa välisministri Sergei Lavrovi sõnul on Venemaa ja Ukraina rahukõnelustel saavutatud mõningast edu.

Lavrovi teatel valmistab Venemaa ette vastust Ukraina ettepanekutele ja, et rahukõnelused Ukrainaga peavad jätkuma. Kiiev on tema sõnul näidanud üles «oodatust rohkem mõistmist» olukorrast Krimmis ja Donbassis ning Ukraina neutraalsest staatusest, teatab reuters.com.

Lavrov rääkis meediale Venemaa ja Ukraina teemal 1. aprillil pärast kohtumist Delhis India välisministri Subrahmanyam Jaishankariga.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles samas, et Ukraina rünnak Venemaal Belgorodis asuvale kütusehoidlale ei loo sobivaid tingimusi ja võib isegi saada takistuseks rahukõneluste jätkamiseks Ukrainaga.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov 18. veebruaril 2022 enne Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Valgevene presidendi Aljaksandr Lukašenka ühist pressikonverentsi
Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov 18. veebruaril 2022 enne Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Valgevene presidendi Aljaksandr Lukašenka ühist pressikonverentsi Foto: Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin via REUTERS/Scanpix

Peskov lisas, et Vene võimud üritavad kütuse tarneahelat ümber korraldada, vältimaks häireid Belgorodi piirkonna kütusega varustamises.

Venemaa väidab, et Ukraina armee helikopterid ründasid 1. aprillil Belgorodis kütusehoidlat. Ukraina pole rünnakut kinnitanud.

Ukraina kaitseministeeriumi pressiesindaja Oleksandr Motuzjanõk ütles, et Ukrainat ei saa süüdistada igas Venemaa pinnal aset leidnud katastroofis.

«Ukraina viib praegu läbi kaitseoperatsiooni Venemaa agressiooni vastu Ukraina territooriumil ja see ei tähenda, et Ukraina vastutaks iga Venemaa territooriumil aset leidnud katastroofi eest. Ma ei kinnita ega lükka neid väiteid ümber,» ütles Motuzjanõk.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba eitas, et Venemaa rünnaku taga Belgorodis oli Ukraina.

Vene väed alustasid Ukrainas anastussõda 24. veebruaril ja nüüdseks on sõda kestnud üle ühe kuu. Venemaa Plaan välksõjaga Ukraina ära võtta, kukkus läbi.

Vene julgeolekuteenistuse sõjaeelne info, et ukrainlased võtavad neid kahel käel vastu ja Ukraina kaitsevägi on alla igasugust arvestust, ei ole tõele vastanud. Ukrainlased võitlevad oma kodumaa eest, samas sõda on sundinud umbs nelja miljonit Ukraina naist ja last teistesse riikidesse põgenema.

Türgi pakkus end Venemaa ja Ukraina rahukõneluste vahendajaks ning mõlema poole esindajad on juba paar korda istunud Istanbulis nõupidamislaua taga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles