VIDEO ⟩ Ukrainas võideldakse Vene vägede vastu ka Molotovi kokteilidega, kuid kus need algselt välja mõeldi ja neid kasutati?

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina territoriaalse kaitse üksuse sõdur viskamas 10. märtsil 2022 Kiievi lähedal süütepudelit
Ukraina territoriaalse kaitse üksuse sõdur viskamas 10. märtsil 2022 Kiievi lähedal süütepudelit Foto: REUTERS/Mykola Tymchenko/Scanpix

Kui Venemaa algatas 24. veebruaril Ukraina vallutussõja, hakati kogu Euroopas nägema selle sarnasust Soome talvesõjaga, mis kestis 30. novembrist 1939 kuni 13. märtsini 1940. Soome säilitas küll iseseisvuse, kuid pidi loovutama üsna suure ala Nõukogude Liidule.

Norra ringhääling NRK kirjutab, et nii Soome kui Ukraina vallutamise otsus langetati Kremlis kinniste uste taga. Praegu on Ukraina tembeldatud Venemaa jaoks ohtlikuks, kunagi tembeldati Soome Nõukogude Liidule ohtlikuks.

NRK artiklis tõstetakse esile ja võrreldakse ukrainlaste vastupanu venelastele soomlaste kunagise vastupanuga.

Nagu soomlased omal ajal, on ka ukrainlased Vene vägedele ära teinud ja vasturünnakuid läbi viinud. Nii Soome kui Ukraina kaitsjad ühendasid jõud ründaja tõrjumiseks.

Vastupanu hea näitena tõstis NRK esile soomlaste kasutatud Molotovi kokteile ehk süütepudeleid.

Teises maailmasõjas olid tankitõrjerelvad palju nõrgemad kui praegu ja Soomel neid ei olnud. Seega tuli Nõukogude tankide vastu midagi välja mõelda.

Soome armee kapten Eero Kuittinen tegi tankitõrjerelva bensiiniga täidetud pudelist, mille külge oli pandud süütemehhanism. Tegemist oli lihtsa relvaga, mida sai valmistada igaüks.

Molotovi kokteili sarnaseid süütepudeleid kasutasid ka etiooplased Itaalia vägede vastu, kui need 1935 Etioopiasse tungisid. Samuti olid süütepudelid kasutusel Hispaania kodusõjas 1936–1939.

Termin «Molotovi kokteil», mida ka tänapäeval süütepudeli kohta kasutatakse, pärineb talvesõja ajast ja soomlastelt.

Kui Nõukogude Liidu õhujõud pommitasid talvesõja ajal Soome pealinna Helsingit ja teisi linnu süüte- ja kobarpommidega, väitis NSV Liidu välisasjade rahvakomissar Vjatšeslav Molotov, et Punaarmee ei viska pomme, vaid toiduabipakke nälgivatele soomlastele. Soomlased andsid Nõukogude pommidele nimeks Molotovi leivakorvid.

Soomlased hakkasid tegema tankitõrjerelvi, süütepudeleid, mida analoogia põhjal hakati nimetama Molotovi kokteilideks. Alguses nimetasid soomlased nii ainult pudelis olnud segu, hiljem pudelit koos sisuga.

«Soomlased pakkusid Nõukogude sõduritele omavalmistatud «kokteili» ja olid selle kasutamises edukad. Soomes algatati talvesõja ajal Molotovi kokteilide masstootmine, väidetavalt valmistati neid üle 500 000,» kirjutab NRK.

Soomlaste pudel oli kolmveerandliitrine ning sisaldas etanooli, tõrva ja bensiini segu. Pudeli juurde kuulusid kaks tormitikku, üks kummalgi pool pudeli külge. Pudel heideti käsitsi või linguga, enne seda süüdati üks pudelile kinnitatud tikk või pigem mõlemad. Kokkupuutel soomuki korpusega pudel purunes ning selles olnud põlevsegu süttis.

«Seni ei viita miski, et süütepudelid mängivad Ukraina sõjas otsustavat rolli. Kuid Molotovi kokteil on sümbol, mis aitab ukrainlastel end ründajate eest kaitsta ja ründajaid rünnata», on NRK loo lõpus.

Ukrainlaste valmistatud Molotovi kokteilid ehk süütepudelid Lvivi lähedal 4. märtsil 2022
Ukrainlaste valmistatud Molotovi kokteilid ehk süütepudelid Lvivi lähedal 4. märtsil 2022 Foto: Photo by Daniel LEAL / AFP/Scanpix

Molotovi kokteil ehk süütepudel on süüteseguga (põletisvedelikuga) täidetud pudel, mida kasutatakse käsitsi heidetava relvana vaenlase tankide ja liikurite põlema süütamiseks.

Enne süütepudeli sihtmärgile heitmist süüdatakse pudeli külge kinnitatud tormitikk. Pärast heidetud pudeli purunemist vastu objekti paiskub vedelik laiali ja süttib põlema. Süttivad ka laialipaiskuvad vedelikupritsmed ja -aurud. Nii tekib hetkega tulekera, milles põleb ära ka kogu ülejäänud põlevvedelik (bensiin, petrooleum jm).

Süütevedelikule võib lisada ka paksendit, mis aitab vedelikul tabatud objekti pinnal kauem püsida ja põleda, tekitades lisaks veel paksu mürgist suitsu. Paksendina saab kasutada tõrva, kummipuru, suhkrut, loomaverd, munavalget, mootoriõli, seepi ja teisigi aineid.

Tänapäeval on enamikus riikides süütepudelite valmistamine seadusega keelatud, rääkimata nende kasutamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles