Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri peadirektor kohtus Kaliningradis Rosatomi juhiga

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri peadirektor Rafael Mariano Grossi.
Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri peadirektor Rafael Mariano Grossi. Foto: CHRISTIAN BRUNA, Scanpix

Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (International Atomic Energy Agency, IAEA) peadirektor Rafael Mariano Grossi kohtus 1. aprilli hommikul Venemaa esindajatega. 

31. märtsil saabus Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) peadirektor Rafael Mariano Grossi Kaliningradi, et kohtuda 1. aprilli hommikul Rosatomi peadirektori Aleksei Lihhatšovi ja teiste Venemaa kõrgete ametnikega, teatab IAEA. Rosatom on Venemaa riiklik korporatsioon, mis valitseb kogu Venemaa Föderatsiooni tuumasektorit – nii tsiviilotstarbelist kui ka tuumarelvastusega seonduvat.

30. märtsil kohtus Grossi Ukraina kõrgete valitsusametnikega Lõuna-Ukraina tuumaelektrijaamas, et vaadata läbi konkreetsed meetmed, mida tuleb rakendada, et osutada Ukrainale tuumaohutuse ja -julgeoleku alal kiireloomulist abi.

31. märtsil teatas Ukraina IAEA-le, et alates 24. veebruarist Tšornobõli tuumaelektrijaama kontrollinud Vene väed andsid kontrolli tuumaelektrijaama üle Ukraina töötajatele ja viisid kaks sõjaväekolonni Valgevene suunas. Kolmas konvoi oli samuti lahkunud Slavutõtši linnast, kus elab palju Tšornobõli tuumaelektrijaama töötajaid, ja liikunud Valgevene poole. Lisaks teatas Ukraina, et Tšornobõli tuumaelektrijaamas on endiselt mõned Vene väed, kuid eeldatakse, et need väed valmistuvad lahkuma.

Peadirektor Grossi ütles, et IAEA on pidevas ühenduses Ukraina ametivõimudega ning abi jõuab Tšornobõli tuumaelektrijaama lähipäevil.

IAEA ei ole kinnitanud teateid Venemaa vägede kohta, kes said Tšornobõli keelutsoonis viibides suuri kiirgusdoose. Agentuur soovib täiendavat teavet, et anda olukorrale sõltumatu hinnang.

Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuur on rahvusvaheline organisatsioon, mille eesmärk on edendada aatomienergia rahuotstarbelist rakendamist ning ära hoida selle kasutamine militaarsel otstarbel. Selle asutasid 1957. aastal iseseisva organisatsioonina ÜRO egiidi all 56 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles