Ukraina sõjas võideldakse ka teise maailmasõja ajast pärit relvadega

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina sõdurid 31. märtsil pealinna Kiievi lähedal
Ukraina sõdurid 31. märtsil pealinna Kiievi lähedal Foto: AP Photo/Vadim Ghirda/Scanpix

Ukraina sõjast tehtud fotodel ja videotel on näha eelkõige tänapäevaseid relvi, kuid asjatundjatele on silma jäänud, et mõnel võitlejal nii Ukraina kui Vene poolel on ka teise maailmasõja ajast pärit nõukogude relvi.

Soome sõjaajaloolane Emil Kastehelmi leidis nii uudis- kui sotsiaalmeedias Ukraina sõja fotodel vanu relvi ning ta postitas leitu Twitterisse.

Soomlase sõnul on näiteks DP kergekuulipildujaid näha paljudel fotodel. Tema hinnangul on relva peamised kasutajad tõenäoliselt Ukraina piirkondlikud kaitsejõud.

«Soomes kandis see relv teise maailmasõja ajal nime Emma. Nimi tuli tollase poplaulu ja padrunitrumli järgi, mis meenutas heliplaati. Seda nime kasutatakse selle relva kohta Soomes seni,» selgitas ekspert.

Kastehelmi sõnul on piltidel ka vana nõukogude PPS-43 püstolkuulipilduja, Mosin-Naganti vintpüssid ja tankitõrjepüss PTRS-41, mis on disainitud 1930. aastatel. Seda kasutati veel Korea sõja ajal 1950. aastatel.

«Mosin-Nagant M91/30, need on valmistatud Leningradi tehases 1941. Optilised sihikud on neil siiani alles,» ütles Kastehelmi fotodel nähtu kohta.

Piltidel on ka teise maailmasõja eelne kuulipilduja Maxim ja püstolkuulipilduja PPŠ-41, samuti väidetavalt teise maailmasõja aegne püstolkuulipilduja MP-40.

«Arvatavalt on need relvad pärit kas muuseumitest või relvakollektsionääridelt,» arvas soomlane.

Venemaa algatas Ukraina anastussõja 24. veebruaril ja see on kestnud üle ühe kuu. Plaan vallutada Ukraina välksõjaga kukkus läbi ning Venemaa on üritanud oma strateegiat ja taktikat muuta, teatades, et tõmbab üksused Kiievi juurest ära.

Lääs ja Ukraina ei usu Venemaa sõnu, vaid arvavad, et Venemaa paigutab üksused ümber ja üritab veel suurrünnakut.

Türgi nõustus olema Venemaa ja Ukraina rahuläbirääkimistel vahendajaks. Vene ja Ukraina esindajad on mõned korrad Istanbulis kohtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles