Soome endine president Tarja Halonen vabandas oma väljaütlemiste pärast Eesti kohta (5)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Soome endine president Tarja Halonen. FOTO: Marianne Loorents
Soome endine president Tarja Halonen. FOTO: Marianne Loorents Foto: Marianne Loorents

President Tarja Halonen vabandab Twitteris oma kommentaari pärast, mis tekitas suurt kära ja pahameelt seoses NATO liikmelisuse ja julgeolekupoliitiliste lahendustega Eestis ja teistes Balti riikides.

«Väljend, mida ma eilses Yle intervjuus kasutasin Balti riikide ajaloolise suhte kohta kollektiivse julgeolekukorraldusega, oli halb ja on paljusid solvanud,» kirjutas endine Soome president Tarja Halonen neljapäeva pärastlõunal Twitteris.

«Vabandan oma ebaõnnestunud väljenduse pärast,» lisas ta.

Halonen nendib, et Nõukogude Liidu poolt okupeeritud riikidel ei olnud enne 1991. aastat valikuvõimalust ega tegelikku julgeolekut. Eesti ja teised Balti riigid ühinesid NATO-ga pärast taasiseseisvumist ja Nõukogude Liidu lagunemist.

Halonen väitis Ylele antud intervjuus, et Balti riigid olid harjunud nõukogude ajal kollektiivse julgeolekusüsteemiga ning seetõttu kiirustasid kohe NATO-ga liituma.

Hiljem tehti presidendile aga märkus, et Balti riigi ei tundnud end osana nõukogude kollektiivsest julgeolekusüsteemist, vaid selle vangidena, kirjutab Ilta-Sanomat.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles