Seekordses «ESSE» saates käsitletakse rikkust, vaesust ja raha

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Saates «ESSE» räägitakse rikkusest, vaesusest ja rahast.
Saates «ESSE» räägitakse rikkusest, vaesusest ja rahast. Foto: Remo Tõnismäe

Saates «ESSE» räägitakse täna rahast ning sellest, kuidas saada rikkaks ja saavutada finantsvabadus. Tuleb välja, et suur osa inimesi pelgab teistega oma rahaasjadest rääkida.

Värskest «ESSE» saatele tehtud Norstati uurimusest selgub, et 54 protsenti Eesti inimestest peab rahateemat liiga isiklikuks, et seda teistega arutada.

Pigem räägivad rahast nooremad inimesed ning need, kes teenivad keskmisest rohkem. Ometi peaks rahast rohkem rääkima just need, kelle sissetulek on väike, sest rahateemade avalik arutelu vähendab nii palgavaesust kui ka -lõhet. 64 protsenti inimestest, kes teenivad 351–550 eurot kuus, ei soovi rahast rääkida. Samas on sellise suhtumisega inimesi vaid 44 protsenti nende hulgas, kes teenivad üle 1500 euro kuus.

«Nii nagu meil ei räägita seksist, nii ei räägita meil ka rahast, kuigi need on elus kaks teemat, mis on ääretult olulised,» arutleb saates kogemuskoolitaja Epp Kärsin, kes lõi endale ärimudeli, mis toob piisavalt raha sisse. Tema arvates on rahast rääkida julgemine puhas tabu.

«Mida rohkem sellest räägitakse, seda kiiremini kaob tabu,» räägib investeerimisklubi looja Marko Oolo. Ta julgustab kõiki asjatut riski mitte võtma, vaid käituma mõistlikult, lisades, et investeeringud üldiselt kasvavad ajas ja investeerimata jätmine on riskantsem.

Raha säästmist hobiks pidav saatejuht Heelia Sillamaa on kokkuhoiu teemal hasartne. Ta käib poes igal õhtul just toidukaupade allahindluste ajal. «Raha säästmine ja kaalu langetamine on väga sarnased. Sul peab olema iseloomu ja sa ei tohi ahvatlustele järgi anda,» lisas naine.

Tavidi juhatuse liige Jüri Martin usub kulda kui lihtsasse raha säilitamise moodusesse ning eelistab pideva investeerimisega mitte tegeleda.

Kas tõesti peaksid kõik inimesed seadma eesmärgiks rahalise sõltumatuse? Rahanõu annab vabariigi kõige kuulsam tuvi, Rahakratt.

Finantsvabadusest kui kõigi eestlaste ihalusest laulab Kauro Tafitšuk.

«ESSE» on eetris kolmapäeva õhtuti kell 22.00 ikka Kanal 2s!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles