Tallinna loomaaed kutsus Varro Vooglaiu külla: tule tee faktikontroll

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Tallinna loomaaed.
Tallinna loomaaed. Foto: Eero Vabamägi / Postimees Grupp / Scanpix

Sotsiaalmeedias ringleb foto, kust näib, nagu oleks Tallinna loomaaia skulptuurist eemaldatud viimasel ajal Ukraina-Vene sõja sümbolina tuntud Z-täht. Tuleb aga välja, et Z-täht on ilusasti omal kohal ja keegi seda liigutanud ei ole.

Ühismeedias hakkas nädala alguses oma elu elama foto Tallinna loomaaia skulptuurist, kus sõnast «zoo» oli justkui kadunud Z-täht.

Sama foto postitas oma Facebooki seinale ka Varro Vooglaid. «Tallinna loomaaed eemaldas oma logolt esimese tähe, et neid ei kahtlustataks venemeelsuses ja riigireetmises,» seisab postituses. Ilmestuseks lisatud fotol on suvises loomaaias püsti vaid kaks suurt O-tähte.

Kuigi kommentaariumis nentis Vooglaid, et tegu on naljaga, ei jäänud loomaaed vastuseta.

«Tule tee ise oma faktikontroll. Kuni maini on soodushinnad!» vihjati kavalalt.

Elu24 toimetusele saatis loomaaia kommunikatsioonijuht Killu Kuuben foto näitamaks, et kolmapäeva keskpäeval oli skulptuur oma täies hiilguses. «Tekkis küsimus, et miks sellist valeinfot levitada,» tõdes Kuuben, rääkides Vooglaiu postitusest.

Loomaaia skulptuur.
Loomaaia skulptuur. Foto: Erakogu

Ka Tallinna abilinnapea Vladimir Svet tõestas Facebooki lisatud fotoga, et Z-täht on endiselt alles.

«Ligi kaks nädalat tagasi võimaldasime Ukraina sõjapõgenikele tasuta sissepääsu loomaaeda ja botaanikaaeda. Usun, et see on hea võimalus eelkõige põgenike lastele saada uusi teadmisi ja veeta mõnusalt aega vabas õhus. Muidugi ootame loomaaeda ja botaanikaaeda kõiki tallinlasi ja teisi külastajaid!» nentis Svet.

«Foto: Evaldas Bernotase poolt valmistatud suur ZOO-skulptuur, mis tervitab loomaaia külastajaid põhjaväravas 1985. aastast saadik. Kuupäev: 30.03.2022,» lisas abilinnapea postitatud foto juurde.

Skandaal Z-tähe ümber

Z-täht, mis on Ukrainas liikuval Venemaa sõjaväe rasketehnikal, on tekitanud nii Eestis kui mujal maailmas palju poleemikat.

«Kas Z-tähe peaks tähestikust välja võtma, üldse ära keelama?» tõstatas üks kommenteerija küsimuse, kui teemaks oli Louis Vuittoni uus ehtekollektsioon, milles kasutati Z-tähe moodi kujundit ja mis sattus seetõttu inimeste pahameele alla.

Copy
Tagasi üles