Ukraina presidendist Volodõmõr Zelenskõist on saanud justkui kaubamärk, mis tähistab kvaliteeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi andis 27. märtsil video teel intervjuu Venemaa ajakirjanikele
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi andis 27. märtsil video teel intervjuu Venemaa ajakirjanikele Foto: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT/Scanpix

Venemaa arvas, et suudab Ukraina alistada välksõjaga nädalaga, kuid on läinud teisti. Ukrainlased kaitsevad juba üle kuu aja vere hinnaga oma kodumaad ja neid innustab president Volodõmõr Zelenskõi, kes pöördub oma iganädalastes kõnedes kaasmaalaste, lääne ja vahel ka Venemaa poole.

Poliitika- ja sõjaekspertide hinnangul on Ukraina vaimselt Venemaast üle ja Ukraina presidendist on saanud nagu kvaliteetsele kaubale viitav kaubamärk, mida teavad kõik maailmas.

Zelenskõi fenomeni selgitas Soome Jyväskylä ülikooli õppejõud Martti Kari, kes oli varem Soome kaitsejõudude peastaabi luureülema asetäitja. Ta on käinud kolmel korral tööasjus Ukrainas, teatab is.fi. 

Kari on olnud Ukrainas Soome sõjaväe esindajana, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) delegatsiooni liikmena ja Ukraina luureteenistuse strateegilise nõunikuna.

«Ukrainlastel on käed-jalad sõja tõttu tööd täis. Nad on loomingulised ja nooruslikud ning oskavad väga hästi strateegiat ja taktikat käigu pealt muuta,» selgitas soomlane.

Kari sõnul on president Zelenskõi kõnevideod väga hästi läbi mõeldud. Ukraina president näitab sotsiaalmeedias avaldatud videote abil, et ta on Kiievis ja saab seal tänaval liikuda. Ta videotel on alati midagi tuntut, mis tõendab, et tegemist on Kiieviga.

Ukraina presidendi jäämine Kiievisse on tähtis sõnum ta rahvale ja sõduritele.

«Sõja alguses pakkusid USA võimud Zelenskõile, et nad saavad ta viia kuhugi turvalisse kohta kas USA-s või Lääne-Euroopas. Ukraina president ütles ameeriklastele, et ta ei vaja lendu Ukrainast välja, vaid relvi, mille abil Ukraina sõdurid saaksid agressori vastu võidelda. Ta on loomult võitleja, mitte allaandja, ning tal on truud abilised,» selgitas Kari.

Ta jätkas, et Zelenskõi välimus meenutab sõdurite oma, ja ta näitab, et on nendega solidaarne.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pöördumas 25. märtsil 2022 oma rahva poole
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pöördumas 25. märtsil 2022 oma rahva poole Foto: Credit Image: © Ukraine Presidency/Ukraine Presi/Planet Pix via ZUMA Press Wire/Scanpix

«Eesliinil olevatel Ukraina sõduritel ei ole aega habet ajada. Kui Zelenskõil oleks habe aetud ja seljas ülikond, ei oleks ta sõjaolukorras mõjuv. Ta on mõjuv, sest kannab sõjaväeriietust, millel on Ukraina armee sümboolika,» nentis soomlane.

Kari lisas, et kui Zelenskõid võrrelda Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, siis ta jätab sõbraliku, kindla ja oma rahvaga ühte hoidva mulje, samas Putin mõjub külma, julma ja kaugena.

Soomlase arvates on ukrainlased õnnestunud juhtimisega nii madalamal kui kõrgemal tasandil ning kõik tegutsevad ühise eesmärgi nimel, milleks on oma riigi kaitsmine ja säilitamine.

«Koomik Zelenkõist on saanud põhimõtteliselt Ukraina kaubamärk. Ta esindab kõike seda, mis on ukrainalik. Ta võib olla see või teine, kuid ta on kindlasti kõikide ukrainlaste suur ühendaja. Ka välisriikide silmis on ta härra Ukraina,» selgitas soomlane.

Kari sõnul on Zelenskõil väga head tekstide kirjutajad, kellega ta tegi arvatavalt juba näitleja ja koomikuna koostööd.

Lääne meedia on varem kirjutanud, et ukrainlaste suureks plussiks on ka nende õige info sõja kohta. Venelased seevastu on teatanud, et mitte mingit sõda ei toimu, vaid Ukrainas käib erioperatsioon, millega päästakse venekeelseid elanikke ja denatsifitseeritakse Ukrainat.

Kari on veendunud, et Zelenskõid abistab sõjaolukorras sama Kvartal-95 meeskond, mis tegi menuka telesarja «Rahva teener». Zelenskõi mängis sarjas ajalooõpetajat, kellest sai juhuse tahtel president.

«Zelenskõi lähikonnas on inimesi, keda ta tundis enne presidendiks saamist. Kellegi usaldamine on vahel tähtsam, kui oskus midagi ideaalset teha,» nentis soomlane.

Kari arvates on Ukraina valitsus samas oskuslikult koostatud.

Ta jätkas, et Zelenskõi teab, millele oma kõnedes rõhuda: Briti parlamendile rääkides kasutas ta 16. sajandi Inglise näitekirjaniku William Shakespeare’i (1564–1616) sõnu, Saksa Bundestagile rääkis Berliini müürist ning Rootsi Riksdagile Ojamaa kaitsmise vajadusest. USA kongressile esinedes rõhus ta ameeriklaste 18. sajandi iseseisvussõjale.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pidas 16. märtsil 2022 kõne USA kongressile
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pidas 16. märtsil 2022 kõne USA kongressile Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/J. Scott Applewhite/Pool via Xinhua/Scanpix

Ukrainlaste lause «Slava Ukraini» («Au Ukrainale») on Ukrainat toetavate riikide inimeste huultel.

«Zelenskõi sõnas ühes oma kõnes, et elu võidab surma ja valgus võidab pimeduse. Need on piiblist, kuid samas ka elu põhitõed,» selgitas soomlane.

Kari jätkas, et inimestel on nutitelefonid, millega saab teha väga detailseid fotosid ja videoid, mida võib avaldada sotsiaalmeedias. Ka riigid avaldavad oma fotosid ja videoid.

Kari arvates on osa avaldatud materjalist ehtne, osa aga võlts. On videoid, mille juures olev tekst ütleb, et neil on näha lahinguid, hiljem aga selgub, et klipid on üles võetud sõjalisel väljaõppel.

«Ukrainlastel on moraalne üleolek, kuid nad üritavad veelgi rohkem Vene sõdureid vaimselt mõjutada. Ukrainlased on teinud videoid Vene sõdurite kinnivõtmisest ja need avalikustanud. Neil pakuvad nad vangidele sooja teed ja lubavad neil emale helistada,» sõnas Soome ekspert.

Ta lisas, et ukrainlased oskavad jätta endast head muljet, kuid ei ole täpselt teada, kuidas nad tabatud Vene sõdureid tegelikult kohtlevad. Soomlase sõnul peavad Ukraina sõdurid moraali- ja eetikareeglitest kinni, mis puudutab surnud Vene sõdureid. Neid nad avalikustatud videotes ja fotodel ei näita.

Kari arvates näitavad ukrainlased enamjaolt sõda nii, nagu see on, samas kui venelased näitavad ainult seda, mis on nende jaoks positiivne ja millega nad saavad Venemaa kodanikke mõjutada.

Venemaa president Vladimir Putin ja teised juhid ei ole alates sõja algusest 24. veebruaril avalikkuses väga palju esinenud. Viimati olid Venemaa juhid avalikkuses, kui üritati tõestada, et kaitseminister Sergei Šoigu on elus, hea tervise juures ja Ukrainas toimuvaga kursis.

Šoigut näidati teiste seas esinemas, kuid meeleolu sellel juhtide videokokkusaamisel oli Kari arvates nagu matusekorraldajate jõulupeol.

Ukrainas on sõda käinud juba üle ühe kuu. Venemaa lootis Ukraina alistada välksõjaga, kuid see kukkus vale taktika, strateegia ja pooliku väljaõppega noorte sõdurite tõttu läbi.

Türgi pakkus end Ukraina ja Venemaa vaheliste rahuläbirääkimiste vahendajaks. Kaks sõdivat riiki peavadki kõnelusi, kuid tulemuseni ei ole veel jõutud.

Lääne arvates tahab Venemaa sõja lõpetada enne 9. maid, et näidata siis Ukrainas saavutatud «võitu» võidupüha paraadil, mis toimub igal aastal Moskvas Punasel väljakul ja millega tähistatakse Saksamaa alistamist teises maailmasõjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles