Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Kes on «Mariupoli lihunik»? (5)

Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
(Vasakult paremale) Venemaa väejuhatuse esindaja Sergei Rudskoi, kaitseministeeriumi pressiesindaja Igor Konašenkov ja rahvusliku kaitsekontrolli keskuse juht Mihhail Mizintsev 25. märtsil Moskvas teatamas, kuidas kulgeb nii-öelda erioperatsioon Ukrainas.
(Vasakult paremale) Venemaa väejuhatuse esindaja Sergei Rudskoi, kaitseministeeriumi pressiesindaja Igor Konašenkov ja rahvusliku kaitsekontrolli keskuse juht Mihhail Mizintsev 25. märtsil Moskvas teatamas, kuidas kulgeb nii-öelda erioperatsioon Ukrainas. Foto: (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP/Scanpix

Lääne luure andmetel on Ukrainas tsiviilobjektide ja mõned aastad tagasi Süürias ümber piiratud tsiviilelanike pommitamise taga üks ja sama Vene kindralleitnant.

Briti ja Soome meedia kirjutavad, et Aasovi mere ääres asuva Mariupoli piiramist ja hävitamist juhib 59-aastane kindralleitnant Mihhail Mizintsev, kes tegi kuus aastat tagasi umbes sama Süürias Aleppos ja Idlibis.

Vene väed ründasid koos Süüria presidendile Bashar al-Assadile ustavate vägedega 2016. aasta sügisel mässuliste käes olnud Aleppot, tappes palju tsiviilelanikke. Lääneriigid süüdistasid siis Venemaad tsiviilobjektide tahtlikus pommitamises ja elanike massitapmises.

Kindralleitnant Mihhail Mizintsev on olnud alates 2014. aastast Venemaa rahvusliku kaitse juhtimiskeskuse direktor. Keskus vastutab muu hulgas Venemaa riigi juhtkonna julgeolekuolukorra info eest.

Kõrge auastmega Mizintsev juhtis 2015–2016 Süüria kodusõjas Vene vägesid.

Aleppos kasutatud strateegiast tuttavad meelevaldsed rünnakud tsiviilobjektide vastu näivad nüüd korduvat sama kindrali korraldusel Ukrainas Mariupolis.

Oma kodust Ukrainas Mariupolis Vene vägede pommitamise tõttu ilma jäänud 70-aastane Valentina Demura
Oma kodust Ukrainas Mariupolis Vene vägede pommitamise tõttu ilma jäänud 70-aastane Valentina Demura Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/Scanpix

ÜRO andmetel on alates Venemaa ründesõjast Ukrainas hukkunud rohkem kui 1100 tsiviilisikut ja vigastada saanud umbes 1800 inimest.

Oma armutu, tsiviilelanike vastu halastamatu strateegia ja taktika tõttu on Mizintsevit hakatud nimetama Mariupoli lihunikuks.

Esimesena kasutas vene sõjaväelase kohta seda väljendit Ukraina endine suursaadik Austrias Oleksandr Štšerba. Ukrainlane lisas oma Twitteri säutsu häälsõnumi, millel on Mizintsevit kuulda küsimas, miks ei ole ta alluvat karistatud kõrvade äralõikamise või pudeliga peksmisega selle eest, et ta ei olnud pannud vormi korralikult selga. Ei ole täpselt teada, millal Mizintsev seda ütles, kuid arvatavalt pärast seda hakati teda nimetama lihunikuks. Nüüd lisati nimetusse ka Ukraina linn Mariupol, mida Vene väed halastamatult ründavad.

Ukraina kodanikuvabaduste keskuse juht Oleksandra Matvitšuk kirjutas Twitteris, et vene kindralleitnant Mihhail Mizintsev tuleks anda Haagi sõjakuritegude kohtusse.

Kogu maailmas on mõistetud hukka Mariupoli sünnitus- ja lastehaigla ning ka teatri ründamine. Teatris oli varjus palju linnaelanikke ja arvatavalt kaotas seal elu umbes 300 inimest. Hoone juurde oli suurte tähtedega ja vene keeles kirjutatud sõna «lapsed», kuid sellest hoolimata ründasid Vene väed teatrit.

Enne Venemaa vallutussõda Ukrainas elas Mariupolis umbes 450 000 inimest. Vene vägede pommitamise tõttu on 90 protsenti linnast hävinenud ja varemetes on lõksus umbes 100 000 inimest. Nende evakueerimine on seni ebaõnnestunud.

Venemaa julgeolekuteenistus (FSB) kogus enne sõja alustamist infot ukrainlaste meelsuse ja Ukraina kaitseväe kohta ning ütles Venemaa presidendile Vladimir Putinile, et ukrainlased võtavad nad kahel käel vastu ja Ukraina kaitsevägi on alla igasugust arvestust.

See oli Putinile mee moka peale määrimine, kuna FSB esindajad ei julgenud talle muud öelda.

Soome sõjaekspertide arvates võib Putin lasta niinimetatud Mariupoli lihuniku Mihhail Mizintsevi kinni võtta, kui ta Mariupolit maatasa ei tee ja sinna jäänud ukrainlasi ei tapa. Putin ootab seega sama tulemust, nagu oli Süürias Aleppos.

Mariupoli sadamalinna vallutamine oleks Venemaa jaoks tähtis strateegiline võit, sest selle abil saaks luua maismaaühenduse Ida-Ukraina ja Krimmi vahel, mille Venemaa anastas juba 2014. aastal

Mariupol oli enne sõda Ukraina kõige venekeelsem linn, samas ei toeta vene juurtega elanikud Venemaad, vaid on südames ukrainlased.

Vene väed alustasid Ukraina vallutussõda 24. veebruaril ja nüüdseks on see kestnud üle kuu aja. Venemaa algne eesmärk oli sõltumatu ja demokraatlik Ukraina vallutada välksõja abil nädalaga, kuid see kukkus läbi.

Venemaa president Vladimir Putin ütles vallutussõja õigustuseks, et Ukrainat valitsevad natsid ja narkomaanid, kes võivad Venemaad ohustada.

Lääne meedia kirjutab, et tobedamat ettekäänet annab välja mõelda, sest Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on juut, kelle sugulasi natsid teise maailmasõja ajal tapsid.

Tagasi üles