Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

«Ma näen su häält» grillmeister: Grete Kullal on vist mingi kana kitkuda meestega, kes süüa teha oskavad

Copy
Grillmeister Vahur Krautman saates «Ma näen su häält».
Grillmeister Vahur Krautman saates «Ma näen su häält». Foto: Rauno Liivand

Saates end grillmeistrina esitlenud Vahur Krautman on tegelikult ansamblist Wiiralt. Oma maskeeringuga suutis ta aga kõiki petta ning teda ei tuntud ära enne, kui ta end ise enne laulmist tutvustas.

Tuleb välja, et Wiiralti solisti Vahur Krautmani grillmeistri tegelaskuju ei tulnud tühja koha pealt. «Esindan siiski seda kaadrit, kelle jaoks grillhooaeg lõpeb 31. detsembril ja algab 1. jaanuaril. Kui mõni naaber on tüütus läbi selle, et laupäeva hommikul kell seitse mootorsae või niiduki käima tõmbab, siis mina kipun olema see jobu, kes veel rahulikku ööund magavaid kaasmaalasi varahommikuse šašlõkilõhnaga äratab ning paadunud taimetoitlaste veendumusi proovile paneb,» naljatleb Krautman.

Ta on sõbraga isegi Grillfestil võistlemas käinud ning mehe enda sõnul pakkusid nad tipptegijatele kõva konkurentsi.

Muusikapisik anti Krautmanile aga kaasa vist rinnapiimaga. Tema isa oli kunagi samuti bändimees ning vanaisa vihtus kõvasti lõõtsa mängida, seega vedeles tema kodus igasuguseid pille.

«Akordionil kuulmise järgi mingite raadiost tulnud lugude järgimängimine oli näpus juba enne esimesse klassi minekut. Vanematele ka tundus, et olen andekas ja tuleks koos tavalise kooliga ka muusikakooli panna, aga see plaan jäi päris kiiresti soiku, sest sõbra juures telekamängu mängimas käimine tundus põnevam tegevus toona ja ega see Kiviõli lastemuusikakool tol ajal oli ikka läbi ja lõhki nõukane koht,» kirjeldab ta oma muusikateekonna konarlikku algust.

Põhikooli lõpus hakkas muusika aga taas esile kerkima ning isa õpetatud esimesed lihtsamad duurid kitarril aitasid ka tüdrukutele silma jääda, eriti Terminaatori ja Smilersi lugusid lõkkepidudel mängides.

«Mingil hetkel muutus see siiski fanatismiks ja paarist duurist, millest piisas tüdrukutele mulje avaldamiseks, sai paarkümmend, hakkas kogunema igasugust muusikakola ja salvestusvahendeid. Kohalik muusikakool oli ka teinud uue juhi Jaanus Põlderi (Untsakad) all vägeva arengu. Tema käe all sai mõned aastad kitarri õpitud, kooli vana laoruum transformeerus paralleelselt piirkonna moodsaimaks proovikaks, kus sai enamik õhtuid veedetud ja küttepunki raiutud. Toona küll pigem trummari ja heliloojana,» muljetas ta vanadest aegadest.

Grillmeister saates «Ma näen su häält».
Grillmeister saates «Ma näen su häält». Foto: Rauno Liivand

Laulmiseni jõudis ta alles siis, kui ta Tallinna kolis. «Kuigi mulle on alati väga meeldinud laulda, ei pidanud ma end kunagi eriliseks lauljaks, keda inimesed kuulata tahaks, vaid rohkem laulukirjutajaks, ja väga teadlikult selle hääle arendamise poolega ei tegelenud,» lisas Krautman.

Mingi hetk viis elutee ta WAFi muusikakooli Maikeni ja Bert Pringi käe alla õppima, kus ta sai aru, milline hääl tal tegelikult on ning mida kõike ta sellega teha saab. Kitarristi ja trummari roll vahetusid tasapisi laulja rolli vastu ja instrumentaalsete palade asemel hakkas ta enda nime alt välja andma ka vokaalseid teoseid. Umbes samal ajal, kui Krautman hakkas WAFis ka ise vokaaltehnika tunde andma, tuli kokku ka praegu väga populaarse ansambli Wiiralt punt.

Siiski võtab põhiosa tema ajast ametlik töö erivedude firmas ja loomulikult ka perekond. «Laps kasvab ja areneb nii suure hooga, et ei tahaks minutitki maha magada, ehkki vahel on raske leida seda kompromissi bändi, pere, töö ja õpetaja elu vahel,» võtab ta kiirelt kokku oma praeguse elu. 

Tuleb välja, et Elu24 on esimene, kes saab vahendada õnnelikku sündmust Krautmani perekonnas. Nimelt sünnib perre tänavu uus ilmakodanik. «Isegi bänd veel ei tea, aga meil ongi mingi traditsioon välja kujunenud, et suurtest asjadest saamegi meedia vahendusel teada – oktoobris on veel ühte väikest Krautmani juurde oodata!» 

Nüüd nuputab mees, kuidas elu selle kõige kõrval korraldada, ning eks saatesse minek oligi hea vaheldus. Krautman sõnab, et ei mõelnud pikalt, kui kutse sai, ning nautis kogu saadet täiel rinnal.

«Kogu see kaadriesine ja -tagune seltskond oli lahe, produktsioon tasemel, žürii sünergiline ja ägedate ütlemistega. Aga mul on kahtlus, et Gretel on mingi kana kitkuda meestega, kes söögitegemist naudivad – üleelmises saates tahtis kohe esimeses voorus pagari minema saata, täna mind kui grillmeistrit…»

Grillmeister saates «Ma näen su häält».
Grillmeister saates «Ma näen su häält». Foto: Rauno Liivand
Tagasi üles