«Enam ei juhtu minuga midagi, kui ma üksi olen.» Ajukasvaja alistanud ettevõtja Urmas Purde suri õnnetuse tagajärjel (2)

Heidi Ruul
, Ajakirjanik
Copy
Urmas Purde.
Urmas Purde. Foto: Toomas Volkmann

25. märtsil suri oma kodus Bali saarel õnnetuse tagajärjel ettevõtja ja tehnoloogiaettevõtte Pipedrive üks asutajatest Urmas Purde.

«Üleeile vastu hommikut lahkus oma füüsilisest kehast oma kodus Balil õnnetuse tagajärjel inimene suure algustähega, minu lähim sõber ja äripartner Urmas Purde. Urmas oli heatahtlik, tark ja nutikas, julge, töökas ja visa, kõrge õiglustunde, erakordse huumorimeele ja väga suure südamega kaaslane,» teatab ühismeedias Pipedrive'i esimene investor Peep Vain.

«Tema valgust jäävad maailma edasi kandma kolm väga vahvat last. Teda jäävad igatsema kõik, kes temaga elul jooksul lähemalt kokku puutusid,» jätkab Vain. 

«Kuigi selleks päevaks on mul olnud võimalus ja kohustus läbi aja erineval moel valmistuda, ei tule ma siiski selle kaotusega üldse hästi toime – nii nagu paljud teisedki. Aga nii see ju käibki. Vist esimest korda on mul teiste õnnetuse üle natuke isekalt hea meel. Üksi oleks seda koormat palju raskem kanda. Olen samas lootusrikas, et kui kurbuse, kahjutunde ja lohutamatuse lained on enam-vähem vaibunud, jäävad Urmasele mõeldes domineerima tohutu tänutunne, meeleliigutus ja rõõm.»

«Olen kindel, et kui ta saaks, siis ise ütleks ta praegu meile talle omasel tõsisel huumoriga vürtsitatud moel: «Sõbrad – tundke, mida tunnete ja nii kaua, kui vaja, aga ärge liiga kauaks norutama jääge!»» lisab Vain lõpetuseks.

Kui Pipedrive'i enamusosalus müüdi 2020. aasta sügisel enam kui miljardi dollari eest Ameerika investoritele, nimetati seda Eesti suurimaks edulooks pärast Skype'i. Vähesed teadsid aga seda, et ükssarviku ülesehitamisega samal ajal pidas üks firma asutaja Urmas Purde võitlust raske ajukasvajaga.

Purde ja neli teist meest asutasid 2010. aastal Pipedrive'i, Eesti ettevõtte, mis arendab müügijuhtimise tarkvara. Tol ajal võeti läänemaailmas ettevõte leigelt vastu ning Purde kolis perega Californiasse, et Ameerika investoritele lähemal olla. Samal ajal leidsid arstid tema peast kasvaja. Purdet kimbutasid aeg-ajalt kuulmis- ja tasakaaluhäired, kuid kuna alguses arvati, et kasvaja pole agressiivne, rabas ta tööd edasi.

2018. aastal toimus Los Angeleses kolmas lõikus, millega suudeti arstide parima teadmise järgi kasvaja lõplikult eemaldada.

2021. aastal «Pealtnägijale» antud intervjuus rääkis Purde, kuidas tal pärast kõiki neid takistusi läheb. «Enam ei juhtu minuga midagi, kui ma üksi olen,» märkis mees.

Purde oli 2021. aastal ilmunud raamatu «Vaba langemine. Pisisulist ükssarvikuks» autor. Raamatus kirjeldas ta oma võitlust ajukasvaja ning seda, kuidas ta on raske haiguse tagajärjel pidanud korduvalt õppima rääkima ja kõndima.

Purde kaasasutatud Pipedrive sai eelmisel aastal viiendaks Eesti juurtega ükssarvikuks ehk rohkem kui miljardi dollari väärtusega firmaks.

Urmas Purde on saanud Eesti presidendilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi ettevõtluse edendamise eest. Teda jäävad leinama kolm toredat last.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles