Mees kohtus metsas karuga: tüüp jälgis mind ja mõtles, kas süüa mind lõuna- või õhtusöögiks

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Karu. Foto on illustratiivne.
Karu. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Meelis Koks otsustas laupäeval metsa jalutama minna, lootes seal kohtuda kellegi erilisega. Soov täitus ning pärast mõningast metsas uitamist mõmmik end ilmutaski. Mees rääkis Elu24-le, kuidas karuga kohtumine läks ja mida on oluline silmas pidada kõigil, kes mesikäpa vaatevälja satuvad.  

26. märtsil, mil väljas möllas lumetorm, otsustas loodust ja matkamist armastav Meelis Koks minna ühte Peipsiääre vallas asuvasse metsa.

«Täna metsa minnes mõtlesin, et võiks kedagi erilist näha, näiteks karu või ilvest. Pärast mõningast jalutuskäiku tänases lumises tormis nägin, et mingi tüüp metsa all jälgib mind ja mõtleb omaette, kas süüa mind lõunaks või jätta õhtusöögiks,» kirjutab Koks Facebooki grupis «Looduse pildipank».

Mees jagab uhket fotot, mille ta karust tegi.

Kohtumine karuga 26. märtsil 2022
Kohtumine karuga 26. märtsil 2022 Foto: Meelis Koks

Pildi all on arvukalt kiitvaid kommentaare: «Ilus tabamus», «imeline hetk», «ehe kohtumine – ei mingit varjet ega peibutist!».

«Ju ei olnud nälg nii suur, väga eriline pilt,» avaldab üks kommenteerija. «No õnneks nad on kevaditi ikka suht taimetoidulised,» vastab talle teine. Ettevaatlik tasub siiski olla, sest «mingi hetk võivad nad menüüs muutuse teha».

«Mõned soovid täituvad kohe. Imeilus kohtumine ja kaunis karu. Julge samm, aga ju karu sai aru, et tegemist ei ole ohuga, vaid aeg poseerida,» nendib kommenteerija. 

«Austus vaprale piltnikule! Tore, et käsi ei värisenudki!» kirjutatakse veel.

«Ma oleks pildistamise pooleli jätnud ja tuld pannud sealt, aga väga ilus ja hea tabamus. Väga julge,» ütleb järgmine kommenteerija. «Mina oleks kiirelt jalga lasknud, väga ilus foto,» nõustub teinegi.

Kiiresti jalga laskmine on aga tegevus, mida karu kohates kindlasti teha ei tohiks. 

Kuidas käituda, kui satud metsas kokku karuga?

Koks ütles Elu24-le, et karuga kohtumine läks hästi. «Mina sain pildi, tema läks oma teed. Karuga kohtumisel peab jääma rahulikuks, jooksma ei tohi hakata. Vahel aitab ka tavaline rääkimine, siis karu hoiab distantsi. Ehmatada teda ei tohiks,» jagab Koks nõuandeid, mida tasub mõmmikuga kohtudes silmas pidada. 

«Karu nägemine on pigem kehvapoolne, aga haistmine ja kuulmine väga head. Kui karu ründama peaks, siis ei aita kiired jalad ega puu otsa ronimine, karu jookseb ja ronib puu otsa kordades kiiremini, kui inimene seda suudab,» teab Koks rääkida.

«Ründamise korral pigem heita kõhuli maha ja katta kätega kael ja pea, mängida surnut,» ütleb ta.

Metsloomadega on Koks kohtunud ka varem. «Kolm korda olen kohtunud karuga, ühe korra ilvesega. Kitsede, põtrade ja metssigadega olen kohtunud lugematuid kordi. Samuti näinud kakke, hirvesid, rebaseid jne. Metsas käin vabal ajal sageli just eesmärgiga loomi ja linde kohata ning nendest pilti teha,» avaldab Koks.

Raplamaal kohatud ilves.
Raplamaal kohatud ilves. Foto: Meelis Koks
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles