Näitleja Veikko Täär suudab etenduste tekste õppida uskumatu kiirusega

Raadio Elmar
Copy
Veikko Täär
Veikko Täär Foto: Eero Vabamägi

Pea igas töövaldkonnas tuleb ette seda, et hea kolleeg tuleb meid teatud perioodiks asendama. Olgu selleks põhjuseks siis näiteks planeeritud puhkuseperiood või ootamatu haigus. Sarnaselt toimivad asjad ka teatrimaailmas. Ühel päeval sai näitleja Veikko Täär teate, et peab kiirkorras asendama Jan Uuspõldu. Muljetavaldavalt mahukas tekst tuli pähe õppida uskumatu tempoga. 

Näitlejad ikka aitavad üksteist ja teinekord tuleb appi söösta eriti lühikese etteteatamise ajaga. Veikko Täär tegi juttu raadio Elmar hommikuprogrammis, et teatris «Vanemuine» pidi ta aastaid aastaid tagasi asendama Jan Uuspõldu ja täitma tema rolli etenduses «Vabamõtleja». 

Roll nägi ette ligikaudu kahetunnist laval olekut ja esitama pidi filosoofilist teksti. Täär märkis, et näitlejate keeles nimetatakse sellist kiiret asendustööle reageerimist «püstoli tegemiseks». «Ma ei tea, kus kohast selline väljend tekkis, kuid aimata saavad juba kõik, et püstol toimetab ju väga kiirelt. Mõte ongi see, et sa võtad asendustöö vastu väga lühikese etteteatamise ajaga,» täpsustas Veikko Täär.

Näidendi autoriks oli Eric-Emmanuel Schmitt ja tegu filosoofilise komöödiaga. «Loo peategelane oli prantsuse filosoof Denis Diderot, kes kirjutas artiklit «Moraal». See oli justkui ühe päeva lugu, kus näitleja peab oma elus tõdema seda, et «tehke minu sõnade, mitte tegude järgi»,» rääkis Täär.

«Me teame seda, et taoliste etenduste prooviperiood kestab ligikaudu kaks kuud. Kui mina konkreetse tekstiraamatu kätte sain, oli ettevalmistusteks aega täpselt 24 tundi! See oli esmakordsest teksti nägemisest kuni lavale astumiseni,» muigas näitleja.

Olgem ausad, paljud meist ei suuda isegi luuletust selle ajaga pähe õppida. Täär kirjeldas, mis tehnikate abil ta mahuka teksti selgeks sai. «Ega ma inimvõimete piire muidugi nihutada ei suutnud - päris selliseid võimeid mul kahjuks pole. Muidugi, õppisin ja lugesin nii palju kui jaksasin. Lisaks kasutasin ka kaasaegseid võimalusi,» sõnas mees.

«Sellisteks äkilisteks tööotsteks peab alati valmis olema. See on võimalus aidata oma kolleege välja ja hoida seeläbi meie teatrikunsti kõrgel,» sõnas Veikko Täär raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!». 

Raadio Elmar hommikuprogrammis on lustakas rubriik «Võimatu küsimus», kus uurime Eesti staaridelt fakte, mida nad seni pole oma eraelu või karjääri kohta kusagil mujal avaldanud.

Kuula Veikkoga tehtud intervjuud SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles