Ukraina teatas USA-le, et vajavad päevas 500 tanki- ja 500 õhutõrjeraketti

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Ukraina sõdur tulistab tankitõrjerelvast Javelin vastase sõjalise objekti pihta.
Ukraina sõdur tulistab tankitõrjerelvast Javelin vastase sõjalise objekti pihta. Foto: UKRAINIAN JOINT FORCES OPERATION

Ukraina on viimastel päevadel värskendanud USA-le esitatud sõjalise abi soovide nimekirja, lisades varasemale sadu korda rohkem õhu- ja tankitõrjerakette.

Ukraina uuendas USA-le mõeldud nimekirja kohe pärast seda, kui oli näha, et Venemaa rünnakud jätkuvad ning neil võib tekkida olukord, kus pole enam relvi, millega vastu hakata, kirjutab CNN.

7. märtsiks, vähem kui kaks nädalat pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse, olid USA ja teised NATO liikmesriigid saatnud Ukrainasse umbes 17 000 tanki- ja 2000 õhutõrjeraketti.

Sellest ajast peale on USA ja teised NATO riigid stabiilselt Ukrainasse relvi transportinud, isegi kui Venemaa on ähvardanud saadetisi sihikule võtta.

CNN-ile edastatud loetelu sisaldab üksikasjalikult ka muid kiireloomulisi vajadusi, sealhulgas reaktiivlennukeid, ründehelikoptereid ja õhutõrjesüsteeme, nagu S-300.

Loetelus on kahte tüüpi Venemaal toodetud reaktiivlennukid, millest üks on mõeldud maapealsetele vägedele õhutoetuse pakkumiseks. Nimekirja kohaselt on Ukraina küsinud mõlemat tüüpi lennukeid 36 tükki.

Mõned USA Kongressi seadusandjad usuvad, et riik peaks andma küsitud relvad Ukrainale võimalikult kiiresti.

Nevada demokraadist senaator Jacky Rosen külastas eelmisel nädalavahetusel Poolat ja Saksamaad. Seal kohtus ta kodanikuühiskonna organisatsioonidega, kes abistavad nendesse riikidesse saabunud Ukraina põgenikke, ja välismaale paigutatud USA vägedega, kes aitavad humanitaarabiga. Rosen ütles, et see reis oli tema jaoks silmi avav.

«Nad vajavad kõiki vahendeid, et mitte ainult sõda üle elada, vaid ka sõda võita, nii et kas me pakume neile õhk-maa-tüüpi rakette, droone, kogu sõjalist tuge,» ütles Rosen CNN-ile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles