Maailmakuulus Kanada snaiper võitleb Ukrainas Soome relvaga: tsiviilina mul selle jaoks raha ei oleks (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Snaiper relvaga. Pilt on illustreeriv
Snaiper relvaga. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Kanada päritolu maailmakuulus snaiper Wali võitleb Ukrainas ukrainlaste poolel ja kasutab Soomes toodetavat Sako TRG-42 snaipripüssi. Varjunime kasutav kanadalane liitus märtsi alguses Ukrainas võitleva rahvusvahelise leegioniga.

Kinnitamata andmetel lasi Wali Süürias äärmusrühmituse Islamiriik võitleja maha 3,4 kilomeetri kauguselt.

Uudisteleheküljele thenationalnews.com intervjuu andnud väga täpse käe ja silmaga mees sõnas, et võitleb Ukrainas Soomes toodetud snaipripüssiga, ning näitas seda teda video teel intervjueerinud ajakirjanikule.

«Kasutan Sako TRG 42. Tegemist on Soomes valmistatud relvaga, mis on väga hea. Tsiviilelus ei saa ma endale sellist väga täpset relva lubada, sest see on liiga kallis,» sõnas snaiper intervjuus.

Soome relvafirma Sako Oy tegevjuht Raimo Karjalainen kinnitas, et snaipripüsse Sako TRG 42 valmistatakse Riihimäel ja ühe hind on umbes 6000 eurot. 

«See on spetsiaalselt snaipritele mõeldud relv, millega saab tulistada 1,5 kilomeetri kaugusele. Kui keskkonnatingimused on ideaalsed, saab selle relvaga tulistada veelgi kaugemale,» sõnas Karjalainen. Ta lisas, et see suurekaliibriline snaipripüss on mõeldud kasutamiseks eriväljaõppega sõjaväelastele.

Sako Oy toodab ja tarnib muu hulgas Soome kaitseväele ametikasutuseks mõeldud tarvikuid. Firma sõlmis Soome kaitseväega 2022. aasta jaanuaris uue lepingu uue püssisüsteemi soetamiseks. Tarned algavad selle aasta lõpus.

«Meie tooted on maailmas tuntud ja neid müüakse viiekümnes riigis,» sõnas relvafirma tegevjuht. Ta lisas, et viimastel aastatel on nad müünud Ukrainasse jahirelvi, kuid mitte sõjapidamiseks mõeldud relvi.

Karjalaineni sõnul ei ole Ukrainas käiv sõda veel nende relvade järele nõudlust suurendanud, kuid osa Euroopa riike on näidanud huvi nende laskemoona vastu. «Loodan, et neis riikides ei pea keegi neid kasutama,» lausus soomlane.

Wali minek Ukrainasse pälvis meedia tähelepanu ja üsna kiiresti hakkasid avalikkuses ringlema kuulujutud tema surmast.

Kanada ajakirjanikud said 22. märtsil snaipriga kontakti ja ta ütles, et on Kiievis, kuhu ta tuli tagasi idapoolsetelt aladelt toimunud lahingutest. Kanadalase sõnul oli talle üllatus, et teda peeti surnuks.

«Kui sellest teada sain, helistasin kohe oma naisele ja parimale sõbrale ja ütlesin, et ma ei ole surnud,» sõnas snaiper.

Väidetavalt on Wali suutnud tulistada sihtmärgi surmanud tabamuse maailma pikimalt mõõdetud distantsilt. Snaiper olevat tabanud islamistliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejat 3450 meetri kauguselt. Kulus hinnanguliselt kümme sekundit, enne kui kuul jõudis relva torust sihtmärgini.

Sako TRG on Soome tulirelvatootja Riihimäki SAKO konstrueeritud ja toodetud snaipripüsside sari.

Snaipripüssi Sako TRG-42 tehnilised andmed:

Kaliiber 8,6 millimeetrit, padrun 8,6 × 70 millimeetrit (.338 Lapua Magnum), sihikuline laskekaugus 1500 meetrit, salve maht viis padrunit, relva kaal ilma sihikuta 5,8 kilogrammi, sihiku kaal 1,1 kilogrammi, relva üldpikkus 1200 millimeetrit, vintraua pikkus 690 millimeetrit, optiline sihik 6-24 × 72 (ZEISS) ja öösihik NSV 80 (ZEISS).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles