Kaja Kallas CNN-ile: Putin ei tohi seda sõda võita (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Eesti peaminister Kaja Kallas kõnelemas 9. märtsil 2022 Strasbourgis Euroopa Parlamendis, kus käsitles Euroopa Liidu rolli muutunud maailmas ja julgeolekuolukorda pärast Venemaa vallutussõda Ukrainas
Eesti peaminister Kaja Kallas kõnelemas 9. märtsil 2022 Strasbourgis Euroopa Parlamendis, kus käsitles Euroopa Liidu rolli muutunud maailmas ja julgeolekuolukorda pärast Venemaa vallutussõda Ukrainas Foto: EPA/JULIEN WARNAND/Scanpix

Eesti peaminister Kaja Kallas andis 20. märtsil intervjuu USA uudistekanali CNN saates «State of the Union», mida juhtis saatejuht Jake Tapper. Kallas ütles, et Venemaa president Vladimir Putin ei tohi võita anastussõda, mille ta Ukrainas algatas.

Kallase sõnul tuleb raske südamega vaadata, milliseid julmusi Venemaa Ukrainas korda saadab, ning lääs, kaasa arvatud Eesti, teeb kõik, et Ukrainat toetada ja aidata.

«Putin ei tohi seda sõda võita,» rõhutas Eesti peaminister.

Kallas jätkas, et Põhja-Atlandi lepingu organisatsiooni (NATO) eesmärk peab olema sõja lõpetamine «nutika ohjeldamise» abil, milleks on NATO riikide minemine heidutuselt kaitsesse. Sellega kaasneb riikide omavahelise sõjalise koostöö suurenemine.

Kallas lisas, et osa sõjalisi aspekte võivad olla mõne riigi jaoks liiga kallid, kuid kui Euroopas üksteist aidatakse, siis on kõik koos tugevamad.

Eesti peaminister on seisukohal, et Venemaa tuleb isoleerida kõigil poliitilistel ja majanduslikel tasanditel.

Kallas kommenteeris ka Poola ettepanekut saata Ukrainasse rahuvalvajad. Tema arvates ei ole mõtet neid neid praegu saata, sest enne tuleb saavutada rahu, mida Venemaa arvatavalt ei soovi. Vähemalt mitte veel.

Kallase sõnul ei ole Eesti ega teised Euroopa Liidu riigid ohus ja ei ole ka märke, et Euroopas puhkeks kolmas maailmasõda, kuid rahu tagamiseks tuleb tegutseda ja olla valvel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles