ÜHE TOIDU USKUMATU LIIGIRIKKUS: Ukrainlased peavad oma kuulsat boršisuppi palju tõhusamaks toiduks kui vaid supiks. Juku-Kalle Raidi ja Toomas Kümmeli põgus sissevaade boršikööki. See köök on kogu Ukraina suurune. Siinkirjutajail on riiulis raamatuid, kus sees kokku vähemalt 200 erineva borši retseptid.
Borš on tegelikult ka peedisupp. Ukrainlased ei ole venelased ja borš ei ole tulnud Vene köögist. Borš on küll populaarne nii Venemaal, Valgevenes, Leedus kui ka Bulgaarias ja paljud on kohanud kusagil menüüs ka näiteks nimetust «Moskva borš», kuid see ehtne on ikkagi pärit Ukrainast. Seda tõsiasja peab ikka ja jälle meelde tuletama.
Hea on aastatega läbi proovitud
Ukrainlastel on koguni nali venelaste ja sõna «borš» väänamise kohta. Teatavasti venelased ei kasuta nimetusi supp ja praad, neil on esimene (pervoje) ja teine (vtoroje). Ja venelasi kutsuvad ukrainlased moskoviitideks. Niisiis arutlevad ukrainlased: huvitavad on need moskoviidid, isegi meie borši nimetavad nad pervojeks.
Kui juba borš, siis olgu ka klassikaline retsept, kuidas ukrainlased ise seda valmistavad, aga mitte mingisugune moderniseeritud retsept mõnest läänepoolsest kokaraamatust. Ka Borši retsepti «Eesti moodi» te siit ei leia.
Ja ehkki meil ei ole absoluutselt kavatsust alkoholi propageerida, kuulub ukraina meestel tulise borši juurde ka pitsike nende viina – horilkat. Samuti kuulub asja juurde mustal leival õige ukraina pekk – saala.
Süüa tuleks saiaga, eriti sobivad on ahjust tulnud väikesed kuklid, mida kastetakse küüslauguga maitsestatud puljongisse.
Soojendamisel muutub borš aina paremaks.
Ukraina borš (klassikaline)
Puljongi valmistamine:
Õigesti keedetud puljong on korraliku borši alus.
Keedetakse loomalihapuljong. Selleks võtta 1–2,4 kg liha. Parem üks suur tükk taist lihatükki. Panna liha potti ja valada üle 4–4,5 l veega, lisada 1–2 teelusikat soola. Borši jaoks võib keeta puljongi ka erinevast lihast, näiteks võtta 800 g veiseliha, 400 g peekonit, suitsetatud sealiha kontide küljest lõigatud tükke või kergelt praetud või suitsetatud pardiliha tükke ja 50 g kuivatatud seeni. Kuid siis ei ole see enam rangelt klassikaline boršisupp.