Rootsi kroonprintsess ei saa keelduda lapsetoetusest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kroonprintsess Victoria
Rootsi kroonprintsess Victoria Foto: SCANPIX

Varsti vanemateks saavad Rootsi kroonprintsess Victoria ja ta abikaasa, prints Daniel hakkavad pärast lapse sündi saama lapsetoetust.

Tegelikkuses ei vaja printsess ega ka abikaasa oma varandusliku seisu juures seda teotust, kirjutab Dagens Nyheter.

Samas aga ei luba Rootsi seadused sellest keelduda.

«Lapsetoetusest ei saa loobuda. See on riigi poolt vanematele antav summa lapse kasvatamiseks,» teatas Rootsi sotsiaalkindlustusameti esindaja Mats Mattsson.

Ta lisas, et perekonnad on lapsetoetuse saamisel võrdsed, hoolimata nende majanduslikust seisukorrast.

«Kui laps sünnib, saavad vanemad teha avalduse, kelle arvele hakkab lapseraha laekuma. Kui vanemad seda ei teata, siis läheb raha automaatselt emale,» selgitas Mattsson.

Rootsis saavad seega lapsetoetust ka need vanemad, kellel seda raha vaja ei ole.

«Seadus näeb selle raha ette ning sellest ei saa loobuda. Ka printsess Victoria või ta abikaasa hakkavad seda raha saama. Kui ollakse jõukad ei pea seda summat lapse peale kulutama,» selgitas asjatundja.

Victorial ja Danielil on õigus taotleda ka ema- ja isa päevaraha, kui neil selleks soov on.

«Seda ei maksta automaatselt. Nad peavad selleks avalduse tegema ning siis hakatakse maksma,» nentis Mattsson.

Kuid veel ühte sotsiaaltoetust, vanematoetust saab taotleda vaid prints Daniel, kuna printsess Victoria sissetulekuid on kuningliku perekonna palga all. Daniel on aga ettevõtja ning sellega samas tavakodanik.

Prints Daniel teenis 2010. aastal 2 112 000 Rootsi krooni (240 000 eurot). Selle põhjalt tehtud arvutuse kohaselt saaks Daniel isa päevaraha 932 Rootsi krooni (106 eurot) päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles