Ukraina president ja rahvas esitati Nobeli rahupreemia kandidaadiks

Merilyn Närep
, Päevatoimetaja
Copy
Volodõmõr Zelenskõi
Volodõmõr Zelenskõi Foto: AFP/SCANPIX

«Esitasime Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi ja Ukraina rahva Nobeli rahupreemia kandidaadiks,» teatab sotsiaalmeedias Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet.

Rühm Euroopa poliitikuid, sealhulgas Euroopa riikide endised ja praegused ministrid ning parlamendisaadikud, saatsid Nobeli komiteele pöördumise, milles esitati Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi ja Ukraina rahvas rahupreemia kandidaadiks. 

Oma kirjas paluvad nad komisjonil pikendada Nobeli rahupreemia kandidaatide esitamise tähtaega kuni 31. märtsini 2022. See on vajalik, kuna kandidaatide vastuvõtmine on juba tegelikult lõppenud ja ilma pikendamise otsuseta uusi kandidaate esitada ei saa.

«Enneolematute sündmuste valguses kutsume Nobeli komiteed üles pikendama Nobeli rahupreemia kandidaatide esitamise tähtaega. Tegemist oleks protsessi rikkumisega, kuid usume, et see oleks õigustatud, arvestades praegust olukorda,» seisab pöördumises. 

Pöördumises pannakse rõhku asjaolule, et Ukraina rahvas võitleb demokraatia ja autonoomia säilimise eest. «Oleme tunnistajaks Ukraina inimeste julgusele, kes on sõja ajal pidanud kannatama.»

Avaldusele alla kirjutanud poliitikute hulka kuuluvad: endine Eesti välisminister, Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet; Eesti endine peaminister Andrus Ansip; Haagi strateegiliste uuringute keskuse poliitikadirektor ning endine parlamendiliige Han ten Broeke; Euroopa Parlamendi liige ja asetäitja Esther de Lange; Euroopa Parlamendi liige Katrin Langensiepen; endised Hollandi kaitseministrid Ank Bijleveld ja Joris Voorhoeve; endised Hollandi välisministrid Bernard Bot, Bert Koenders ja Maxime Verhagen, endine Hollandi asepeaminister; Euroopa Parlamendi liige Guy Verhofstadt ja teised.

Nobeli rahupreemia antakse üksikisikutele ja organisatsioonidele, kes on Oslos asuva Nobeli komitee hinnangul andnud silmapaistva panuse rahu edendamisse.

2021. aasta Nobeli rahupreemia pälvisid Novaja Gazeta peatoimetaja Dmitri Muratov ja filipiinlasest Ameerika ajakirjanik Maria Resse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles