Vene president Putin esitles Türgi presidendile Erdoğanile rahuplaani, milles on Ukrainale kaks põhitingimust

Inna-Katrin Hein
Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kohtus Venemaal Sotšis 29. septembril 2021 Venemaa presidendi Vladimir Putiniga
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kohtus Venemaal Sotšis 29. septembril 2021 Venemaa presidendi Vladimir Putiniga Foto: AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / MUSTAFA KAMACI/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin teatas Türgi presidendile Recep Tayyip Erdoğanile telefoni teel, mis tingimustel Venemaa nõustuks Ukrainaga rahulepingut sõlmima. Presidendid vestlesid sel teemal telefonis 17. märtsil. Türgi on pakkunud end sõjas vahendajaks.

Briti ringhääling BBC intervjueeris Erdoğani pressiesindajat Ibrahim Kalini, kelle sõnul oleks Ukrainal nelja esimese tingimusega kerge nõustuda.

Kaks olulisemat neist on Ukraina neutraalsus ja NATO liikmestaatuse taotlemata jätmine. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on viimasega varem nõustunud.

Lisaks nõuab Venemaa Ukraina desarmeerimist, venekeelse elanikkonna ja vene keele staatuse kindlustamist ning «denatsifitseerimist». Viimane võib tähendada näiteks neonatside ja teiste paremäärmuslaste tegevuse takistamist Ukrainas.

Putini sõnul eeldaks teistel tingimustel kokkuleppele jõudmine kahepoolseid kõnelusi Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Kalin lisas, et need tingimused puudutaksid ka Ida-Ukraina ja Krimmi separatistlikke piirkondi.

Eeldatakse, et Venemaa nõuaks Ida-Ukraina alade eraldamist ja ametlikku tunnistamist, et Krimm kuulub Venemaale.

BBC sõjaeksperdid arvavad, et kui Ukraina eksperdid ei vaata rahulepingut kriitilise pilguga üle, võib Venemaal tekkida tulevikus võimalus Ukrainat uuesti rünnata.

Venemaa alustas Ukraina anastamist 24. veebruaril, kogudes 2021. aasta teises pooles Ukraina piiri äärde üksusi ja relvastust. Venemaa presidendi Vladimir Putini välksõja plaan kukkus läbi ning Vene vägede pealetung ja edasiliikumine ei ole olnud sellised, nagu Vene võimud plaanisid.

Seda kahel põhjusel: ukrainlased on patrioodid ja kaitsevad oma kodumaad ning lääs abistab Ukrainat, kehtestades samas Venemaale karme majandussanktsioone, mille tõttu on sealne majandus koos rublaga languses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles