Vanakreeklased teadsid, et suhte tuleviku määramiseks tuleb kaaluda omavahel Erose ja Anterose panust. Astroloogias näitab asteroid Anteros vastastikuse armastuse potentsiaali ning võimet kedagi vastu armastada. Uurime lähemalt, mida see tähendab.

Oleme varasemalt juba tutvunud asteroid Erosega, mis valitseb armastuse erootilist ja kirglikku poolt. Ent vanakreeka mütoloogia järgi oli Erosel ka vend nimega Anteros ja temalegi on pühendatud oma asteroid. Anteros kirjeldab aga küpsemat armastust ning võimet armastusele vastata.

Loe Erose kohta lähemalt: Asteroid Sappho ja Eros paljastavad su seksuaalsuse varjatud poole ja Eros ja Psyche näitavad, kas olete hingesugulased

Anteros mütoloogias

Anterose lugu mütoloogias peegeldab väga hästi seda, kuidas ta avaldub meile astroloogias. Vana-Kreekas oli tegemist jumalaga, kelle vastutusalasse kuulus vastastikune armastus. Nagu Eros, oli ka Anteros samade vanemate ehk armujumalanna Aphrodite ning sõjajumala Arese poeg, kes saabus siia maailma, sest Eros tundis ennast üksikuna. Seega sai ta kohe oma venna poolt armastuse osaliseks ning vastas sellele.

Mütoloogias kujutatakse teda suhteliselt samamoodi nagu Erostki ehk tegemist on tiivulise iginoore poisiga, kes kuulub koos oma vanema vennaga erootide kampa. Selle moodustavadki kõik erinevad armastusega seotud jumalused, kes täitsid Aphrodite käsku ning käisid temaga koos kaaskonnana ringi.

Ent Anteros pole mitte läbinisti headuse ning armastusega seotud, sest tema olemuse teise poole moodustavad pisut tumedamad teemad. Nimelt on tegemist ka jumalaga, kes karistab karmilt neid, kes armastusele ning tunnetele vastata ei oska või armastusavaldusi hoopiski ära põlgavad. Sellest lähtuvalt püstitasid välismaalased Ateenasse ka Anterose kuju, sest üks nende sõber, Timagoras, avaldas armastust Ateena kodanikule Melesele. Meles aga naeris ta välja ning soovitas lausa kaljult alla hüpata. Südamevalus Timagoras seda tegigi. Kui Meles aga nägi, mida temasse kiindunud mees tegi, siis hüppas ta suurest südamevalust talle järgi.

Niisiis võib Anterost näha kuldse nuia või vibu ning tinast nooltega, mille ta laseb teele nende suunas, kes ei suuda tundeavaldustega toime tulla. Seega on igal heledalt säraval mündil ka oma tuhmim ning tumedam pool, nii ka Anterosel.

Anterose tähendus astroloogias

Kommentaarid
Copy