Riidekuhjad Poola-Ukraina piiril – riietega pole põgenikel midagi peale hakata

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Ukraina põgenikud Poolas Krakowi rongijaamas oodates Berliini suunduvat rongi.
Ukraina põgenikud Poolas Krakowi rongijaamas oodates Berliini suunduvat rongi. Foto: Fabrizio Bensch, Scanpix

Sotsiaalmeedias levivad piiril tehtud pildid riidekuhjadest, mis meenutavad prügimäge. Ukrainas toimuva sõja eest põgenejatel pole aga võimalik riideid kaasa võtta, sest nende jaoks pole lihtsalt ruumi.

Paljud inimesed on teinud annetusi Ukraina toetuseks. Samuti on paljud saatnud põgenikelaagritesse erinevaid asju, lootes sellele, et nendest on põgenikele abi. On aga asju, mida saata ei maksa, sest need jäävad lihtsalt kasutult vedelema. Sellised on näiteks riided.

Põgenevaid lapsi ja nende vanemaid abistav koolitaja ja kirjanik Charles Hammerton avaldab oma sotsiaalmeedia kontodel pildid, mis on tehtud Medõka külas Kagu-Poolas Ukraina piiril. Piltidel on näha suuri pappkaste ning nendest välja ulatuvaid riideid.

«Kui öeldakse, et riideid pole vaja, siis põhjus on siin. Abistada soovivate inimeste saadetud riided lihtsalt vedelevad hunnikutes,» kirjutab Hammerton enda tehtud piltide juures. «Kui sõjapõgenikud laagrisse jõuavad, ootavad nad siin isikuid, kes viiksid nad järgmisesse peatuspunkti mõnes Euroopa riigis. Põgenikud ei saa kotte kaasa võtta, sest ruumi on väga vähe,» selgitab ta. «Need on vaid mõned kuhjad minu telgi juures Medõkas. Sarnane pilt avaneb kõigis põgenikelaagrites,» ütleb mees.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles