Ukraina presidendi nõunik: sõda lõppeb tõenäoliselt mais (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina presidendi pressiteenistuse poolt 14. märtsil 2022 avaldatud videost kaader, millel on näha Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi pöördumist ukrainlaste ja ka Venemaa poole
Ukraina presidendi pressiteenistuse poolt 14. märtsil 2022 avaldatud videost kaader, millel on näha Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi pöördumist ukrainlaste ja ka Venemaa poole Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP/Scanpix

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi nõunik Oleksi Arestovõtš avaldas, et praegust sõjaolukorda silmas pidades on tõenäoline, et Venemaa vallutussõda Ukrainas lõppeb mais.

Ta lisas, et maiks on otsa lõppenud enamik sõjalisi ressursse, mis Venemaa on Ukrainasse viinud, teatab aljazeera.com.

Arestovõtši sõnul on sõda märtsi teiseks pooleks jõudnud pöördepunkti: Ukraina ja Venemaa võivad järgmise paari nädala jooksul jõuda relvarahuni ja Venemaa viib väed Ukrainast välja või üritab Venemaa mobiliseerida Süüriast linnasõja kogemusega palgasõdureid, et minna «uuele ringile». Ukrainlasest nõuniku arvates võivad Ukraina ja Venemaa ka viimase variandi puhul jõuda mingile kokkuleppele aprilli lõpus või mai alguses.

«Olen üsna kindel, et maiks on sõda läbi, pigem mai alguseks. Võimalik, et juba aprillis. Mai puhul räägin viimasest võimalikust ajast,» teatas nõunik.

Ukraina Kiievi linnapea, endine poksija Vitali Klõtško Venemaa rünnakus kannatada saanud kortermaja juures 14. märtsil 2022 ajakirjanikele kommentaare andmas
Ukraina Kiievi linnapea, endine poksija Vitali Klõtško Venemaa rünnakus kannatada saanud kortermaja juures 14. märtsil 2022 ajakirjanikele kommentaare andmas Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO/Scanpix

Arestovõtši sõnul saatis Venemaa Ukrainasse eelkõige ajateenijad, kes olid enne sõda relva käes hoidnud ainult paar kuud ja kellel puudub korralik väljaõpe.

Venemaa alustas Ukraina vallutussõda 24. veebruaril, lootes riigi välksõja abil kiiresti anastada.

Sõja algatanud Venemaa president Vladimir Putin ei arvestanud, et ukrainlased kaitsevad vapralt oma kodumaad ning lääneriigid ei lõhene Ukraina sõja küsimuses kahte leeri, vaid on ühtsed, aidates Ukrainat nii relvade, laskemoona kui humanitaarabiga.

Rohkem kui kaks miljonit ukrainlast on põgenenud kodumaalt sõja jalust teistesse riikidesse.

Ka Venemaalt lahkub inimesi, kuna Ukraina sõja tõttu on lääs kehtestanud Venemaale karmid majandussanktsioonid. Keskklassi venelased kaotasid rubla väärtuse kahanemise tõttu säästud ja kasvab tööpuudus, mida mõjutab ka lääne firmade lahkumine Venemaalt. 

Ukraina on maailma üks viljaaitadest ja sõja tõttu ei saa sealt saaki, mis toob kaasa toiduainete hinna kallinemise.

Lääneriigid said seni osa naftast ja maagaasist Venemaalt, kuid üritavad nüüd sellest loobuda. Samuti boikoteeritakse Venemaal toodetud kaupu. Need korjatakse müügilt või siis müüakse partiid lõpuni ja saadud tulu annetatakse ukrainlaste abistamiseks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles