Vene miljardär: kui sõda ei lõppe, hävineb hoopis Venemaa (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Maxar Technologiese 12. märtsi satelliidifoto Ukrainas Mariupolis Venemaa rünnakus kannatada saanud elumajadest
Maxar Technologiese 12. märtsi satelliidifoto Ukrainas Mariupolis Venemaa rünnakus kannatada saanud elumajadest Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP/Scanpix

Vene miljardär Andrei Melnitšenko andis intervjuu uudisteagentuurile Reuters ning ütles, et Venemaa peab lõpetama sõja Ukrainas, sest see tragöödia Euroopas ei kahjusta ainult Ukrainat ja teisi lähedasi riike, vaid ka Venemaad.

50-aastane Melnitšenko on sündinud Valgevenes ja ta ema on ukrainlanna.

«Olen Venemaa kodanik, sündinud Valgevenes ja pooleldi ukrainlane. Mul on väga valus, sest olen seotud nende kolme riigiga. Vennatapusõda ei saa heaks kiita,» sõnas miljardär.

Ta lisas, et kui Venemaa presidendi Vladimir Putini algatatud sõda lähiajal ei lõppe, siis hävineb ka Venemaa. Intelligents ja ärimehed on riigist juba lahkunud ning tööstus kukub piirangute tõttu kokku.

Melnitšenko hiigelvara on pärit väetise- ja söetootmisest, sest ta on väetisefirma EuroChem Group ja söefirma SUEK omanik.

Lääs kehtestas Melnitšenko vastu 10. märtsil sanktsioonid ning 13. märtsil arestisid Itaalia võimud Trieste sadamas ta luksusjahi.

Forbes.com-i andmetel on tegemist maailma suurima purjejahiga, mille kujundas maailmakuulus prantslasest jahidisainer Philippe Starck.

Jaht on 143 meetrit pikk ja selle süsinikkiust mastid on 100 meetri kõrgused. Jahti juhitakse arvuti abil.

Selle keskmine sõidukiirus on 16 sõlme, maksimaalne 21 sõlme. Lisaks purjedele on jahil kaks diiselmootorit. Meeskonda kuulub 54 inimest, pardale mahub 20–50 külalist.

Jahil on lisaks kaheksal tekil asuvatele eluruumidele ka bassein, veealune ruum mereelu jälgimiseks ja helikopteritekk.

Venemaa väed tungisid 24. veebruaril Ukrainasse ja sõda on kestnud üle kahe nädala. Ukrainlased kaitsevad oma kodumaad, saades läänelt abi.

Lääneriigid kehtestasid sõja puhkedes Venemaale uusi sanktsioone, mida on nüüdseks karmistatud. Venemaal on tekkinud majanduskriis, rubla väärtus langeb ja töötuid on aina enam.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles