FOTOD JA VIDEO Ukrainas tehti käepärastest vahenditest uus relv

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina armee foto droonist, mille küljes on süütepudel
Ukraina armee foto droonist, mille küljes on süütepudel Foto: Stringer/Scanpix

Vene väed tungisid 24. veebruaril Ukrainasse ja sõda on käinud juba rohkem kui kaks nädalat. Ukrainlased kaitsevad oma riiki, saades sõjalist ja humanitaarabi lääneriikidelt, kuid leiutavad käepärastest vahenditest ka uusi relvi.

Ukraina sõjaväelased ja tsiviilelanikud on alates sõja algusest valmistanud Molotovi kokteile ehk süütepudeleid, kuid Ukraina armee leidis nüüd viisi, kuidas süütepudelid jõuaksid ka kaugema maa taha, teatab bbc.com.

Sõjaväelased kasutavad droone, mille küljes on süütepudelid, et pillata need käsitööna valminud «kokteilid» õiges kohas maha.

Ukraina armee foto droonist, mis katsetab sihtmärgi pihta süütepudeli viskamist
Ukraina armee foto droonist, mis katsetab sihtmärgi pihta süütepudeli viskamist Foto: Stringer/Scanpix

Ukraina võimud pöördusid kaks nädalat tagasi kodanike poole palvega loovutada armeele oma isiklikud droonid. Ukrainlased tegidki seda ja nüüd kasutavad sõdurid neid Molotovi kokteilidega ründamiseks.

Süütepudelitest on kujunenud ukrainlaste võitlusvaimu üks sümboleid.

Ukrainlased jagavad Molotovi kokteilide valmistamise juhendeid sotsiaalmeedias ja raadios, samuti on sõdurid juhendanud tsiviilisikuid, kuidas neid valmistada ja kasutada.

Ukraina õlletehas Pravda on katkestanud õlletootmise ning õllepudelitesse pannakse nüüd õlle asemel süütesegu, et valmistada samuti Molotovi kokteile.

Ukraina armee teatel saab droonide abil viia süütepudeleid üsna kaugele.

Molotovi kokteil ehk süütepudel on süüteseguga (põletisvedelikuga) täidetud pudel, mida kasutatakse käsitsi heidetava relvana vaenlase tankide ja liikurite põlema süütamiseks.

Enne süütepudeli sihtmärgile heitmist süüdatakse pudeli külge kinnitatud tormitikk, pärast heidetud pudeli purunemist vastu objekti paiskub vedelik laiali ja süttib põlema. Süttivad ka laialipaiskuvad vedelikupritsmed ja -aurud. Nii tekib hetkega tulekera, milles põleb ära ka kogu ülejäänud põlevvedelik (bensiin, petrooleum jne).

Süütevedelikule võib lisada ka paksendit, mis aitab vedelikul tabatud objekti pinnal kauem püsida ja põleda, tekitades lisaks paksu mürgist suitsu. Paksendina saab kasutada tõrva, kummipuru, suhkrut, loomaverd, munavalget, mootoriõli, seepi ja teisigi aineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles